Fractie & Rood


Vrijdag hadden we weer fractievergadering. Toen we bijna alle commissies hadden besproken kwam een delegatie van Rood (Jongeren in de SP) langs om wat zaken te bespreken. Rood Tilburg ondersteunt jongeren uit Loon op Zand bij een actie voor nachtbussen. Ik heb de volle agenda bij de commissie Ruimte & Milieu nog maar eens aangehaald en heb verslag gedaan van wat werkzaamheden.

Deurne

Om met dat laatste te beginnen. Enkele maanden geleden ben ik naar Deurne gegaan. De illegale huisvesting van Polen trok toen de aandacht, maar was niet de reden van mijn bezoek. Ik was naar Deurne gegaan om te luisteren naar de verhalen van een aantal bewoners die last hadden van een bedrijf in hun buurt. Het heeft nogal wat tijd gekost (en geduld van de betreffende bewoners) voordat ik er achter kwam dat ik als provincie-politicus weinig kon uitrichten. Maar aandacht vragen voor de zaak kan natuurlijk altijd. Wat was het geval? Een paar huizen in de Spoorzone van Deurne staat pal naast een bedrijf. Volgens omwonenden een categorie 4-bedrijf, volgens de gemeente categorie 2. De categorie geeft de zwaarte van de bedrijfsactiviteiten weer. De klachten van de bewoners waren divers: de gemeente handhaaft de milieuvergunningen niet, of slecht terwijl het bewuste bedrijf voor overlast zorgt. Nadat enkele bewoners onwel waren geworden van vieze luchtjes bleek dat het riool van het bedrijf op een oud stuk riool aangesloten te zijn waar ook nog enkele huizen op waren aangesloten. Inmiddels is 1 huis op de nieuwe riolering aangesloten en krijgen de buren last. Om het nog wat erger te maken blijkt de bodem van het aangrenzende bedrijf zwaar vervuild. Ondertussen lopen bewoners tegen een muur van onwil (zo wordt het ervaren).

De bodemvervuiling is het enige waar de provincie iets zou kunnen uitrichten, als de vervuiling van voor 1986 dateert. De bewoners zijn voor de overige klachten overgeleverd aan de grillen van de gemeente en van VROM. Procedureren is een andere, maar kostbare aangelegenheid. Voor mij voelt het behoorlijk machteloos dat ik niet meer kan betekenen. Ik hoop dat de plaatselijke politiek wakker en allert blijft. Ook hoop ik dat VROM zijn taken serieus neemt en naar de zaak wil kijken als bewoners aan de bel trekken. Hierbij houdt het voor mij helaas op.

Boterwijk

De afgelopen week had ik contact met mensen van Stichting Boterwijk Oirschot. Deze stichting strijdt ervoor heel Boterwijk onder het Groene Woud te bestemmen. Daardoor wordt het hele gebied beschermd tegen bijvoorbeeld kassenbouw. Hiervoor is een meerderheid in Provinciale Staten nodig om Gedeputeerde Staten zover te krijgen. De SP was tot nog toe de enige partij waar het nog niet gelukt was om een afspraak te maken. Mijn eerdere poging hiertoe strandde vrijdag. Binnenkort gaan we langs bij de mensen van de stichting. Op het weblog van Marusjka Lestrade is meer te lezen over Boterwijk.

Rood

Altijd leuk om enthousiaste jongeren bezig te horen. Deze delegatie (foto boven) kwam aandacht vragen voor een probleem waar meer jongeren mee te maken hebben. Je wilt gaan stappen, je wilt wat drinken, maar graag ook veilig naar huis. Daar moet wat aan gebeuren en dat gaan de jongeren en Rood samen met de fractie nu organiseren. Wordt weer eens vervolgd…

Geef een reactie