Doorbraak hiv-vaccin?
hiv weerstand CD$

En weer is er nieuws van het onderzoeksfront: fase 3 van het onderzoek naar een preventief hiv-vaccin zou uit heben gewezen dat de kans op besmetting met  1/3 daalde.

Ik ben een beetje sceptisch bij deze berichten. Juich nooit te vroeg, want ook onderzoekers hebben een belang: altijd geldhonger om het onderzoek voort te zetten.

Hoe vaak hebben we al soortgelijke berichten voorbij zien komen? Steeds was er een doorbraak, en steeds werd het daarna oorverdovend stil. Ik heb zelf ook aan een trial meegedaan, maar dat was voor een vaccin voor mensen die al hiv hebben. Veelbelovend, maar ik hoor inmiddels weinig meer van de vorderingen.

Het ondezoek dat nu in het nieuws is, wordt gedaan door het Amerikaanse leger (U.S. Military Hiv Research Program) en het Thaise ministerie van Volksgezondheid. Dit vond ik op C2W:

Wereldprimeur: hiv-vaccin doet iets

Kans op besmetting met eenderde verminderd
door: Arjen Dijkgraaf

Voor het eerst heeft een grootschalige klinische test van een vaccin tegen hiv-besmetting een positief resultaat opgeleverd. De kans op besmetting verminderde met bijna eenderde, zo melden de initiatiefnemers. Nadere details volgen volgende maand tijdens een congres.

Het is nog niet veel, maar het voedt de hoop dat er ooit een effectief aidsvaccin zal worden uitgevonden. De laatste jaren zijn er zó veel proeven mislukt dat steeds meer wetenschappers begonnen te vrezen dat zo’n vaccin überhaupt niet mogelijk was.

De nu gedane proef is gedaan in Thailand, onder auspiciën van het lokale ministerie van volksgezondheid en het Amerikaanse leger. Vanaf 2003 werden er ruim 16.000 onbesmette vrijwilligers voor gerecruteerd. De helft kreeg een combinatie van twee vaccins toegediend, waarbij het ene vaccin (Alvac, van Sanofi-Pasteur) het immuunsysteem moest alerteren en het tweede (Aidsvax, van VaxGen) de respons moest versterken. De andere helft kreeg een placebo.

Eerdere proeven hebben aangetoond dat Alvac en Aidsvax op zich niets uitrichten, en van de combinatie werd van tevoren ook niet zo veel verwacht. Maar beide middelen blijken elkaar wel degelijk te versterken. Van de proefpersonen die een placebo hadden gekregen liepen er 74 een hiv-besmetting op, van de gevaccineerde proefpersonen slechts 51. De kans dat zo’n verschil toeval is, is statistisch gesproken heel erg klein.

Opvallend was wel dat de vaccincombinatie wél de kans op infectie vermindert, maar niet de hoeveelheid hiv-virus in het bloed wanneer het toch nog mis gaat. Dat zou kunnen betekenen dat de manier, waarop de effectiviteit van aidsvaccins in het verleden is beoordeeld, funcamenteel fout was.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie te vinden van de onderzoekers zelf. Ik help ze hopen dat dit echt een doorbraak is.

This Post Has 3 Comments

 1. Zeg waarom hoor ik je niets zeggen over het bizarre gegeven dat het nota bene het Amerikaanse leger is welk actief onderzoek doet naar een “effectief vaccin” om een HIV besmetting te voorkomen c.q Aids te bestrijden ?!
  Bizar want naar het Varkensgriep virus of Sars doen ze “officieel” geen onderzoek terwijl dat in potentie ook bio engineered virussen (kunnen) zijn.

  Toch ergens wel enorm eng als je nagaat dat er hardnekkige geruchten blijven bestaan dat het Amerikaanse leger iets van doen heeft met de “laboratorium” geboorte van het HIV virus c.q variant welk opmerkelijk genoeg(?) de “voorkeur” voor homo en Afro Amerikaanse immuun systemen lijkt te hebben.

 2. @ Cornelis: Is het zeker of is het een hardnekkig gerucht dat het VS-leger een aandeel heeft in de ontwikkeling/verspreiding van het virus?

  Ik weet het niet. Maar ik heb wel mijn wenkbrauwen gefronst toen ik las dat het leger een gespecialiseerd onderzoeksprogramma bleek te hebben.

  Eerlijk gezegd weet ik niet of ze niet óók onderzoek doen naar andere ziekten (overdraagbaar van dier op mens of mens op mens). Dan kan ik er ook niet over oordelen.

  Bij sommige zaken (of geruchten) zou ik eigenlijk wensen dat het niet waar is. Het zou toch wel erg ingenieus én in-en-in-slecht zijn als ze een virus (konden) ontwikkelen dat in het bijzonder de zwarte en de homogemeenschap treft.

 3. Dat ’t Amerikaanse leger ’t financiert is ter preventie van hun manschappen. De inclusie voor de thailandtrial was ook meervoudige sexuele contacten met buitenlanders. Waarbij als bonus bij hiv-infectie een hiv behandeling met combivir werd gegeven. Vele amerikaanse soldaten gaan ’t leger in om de levenslange ziektekostenverzekering die dat oplevert, en gaan naar de hoeren toe. Dus geen COMPLOT, gewoon eigenbelang.

Geef een reactie