Weigerambtenaren – Some pigs are more equal…

Weigerambtenaren – Some pigs are more equal…
1999

De situatie rond gewetensbezaarde trouwambtenaren (weigerambtenaren) maakt pijnlijk duidelijk dat er een vorm van apartheid bestaat in Nederland. Ik wil de reacties wel eens horen als de eerste trouwambtenaar weigert een huwelijk tussen twee zwarte Nederlanders te voltrekken op basis van gewetensbezwaren. Niet dat ik er kan bedenken, maar stelt u zich eens voor.

Als het om homo- en lesbostellen gaat dan accepteert een respectabele partij als de PvdA de eis van de ChristenUnie dat bepaalde ambtenaren een bepaalde minderheid mag weigeren in de echt te verbinden. Bij elke andere denkbare minderheid zou het land te klein geweest zijn. En terecht. Vul even in de plaats van ‘homo’ het woordje joods, Marrokaans, gehandicapt, Antilliaans, zwart, of weet ik welk woord op afkomst of onderscheid duidt in, en de poppen zijn aan het dansen.

Als het om een minderheid gaat die zijn of haar seksuele gerichtheid nou eenmaal niet voor het kiezen heeft, is het geoorloofd in dit land om er op los te discrimineren. Probeer maar eens een dominee, christenpoliticus of imam te veroordelen om zijn discriminerende en grievende anti-homo-uitspraken. Dat lukt eenvoudigweg niet omdat dankzij het CDA ooit een clausule is opgenome in de ALgemene Wet Gelijke Behandeling (AGWB) dat iemand discrimineren op basis van het enkele feit dat iemand homoseksueel is niet mag. En juist in dat enkele feit schuilt het addertje. “Niet omdat u homoseksueel bent weigeren wij u de baan, maar omdat u het ook doet!”. Weg enkele feit.

De bijbel zegt dat twee vrouwen die met elkaar getrouwd zijn als man en vrouw, in zonde leven. Beroep je je op je geloof, dan mag je erop  los discrimineren. Vragen we toch een ander. Mensen die een geloof aanhangen en geen holebi’s willen kunnen creatief omgaan met de wet. Als ze het slim spelen kunnen ze ver gaan zonder ooit veroordeeld te worden.

Ik roep even in herinnering de terechte commotie die ontstond in het Vlaamse Sint Niklaas toen enkele stellen hun voorgenomen huwelijk afzegden toen bleek dat de trouwambtenaar van dienst de zwarte wethouder te zijn. Ik mis die verontwaardiging als het om holebi’s gaat.

Geef een reactie