Cultuur & €€€

Gepubliceerd op 0 reacties 3 minuten leestijd 129 x bekeken
cultuur - Museum De Pont

De begrotingsbehandeling in de commissie Cultuur & Samenleving (cieC&S) was niet echt spannend, op één puntje na: theaterfestival Boulevard.

Een echt spannend betoog heb ik niet gehouden. Ik heb aandacht gevraagd voor de positie van bibliotheken (waar we als provincie niet echt over gaan, behalve bij de ondersteuning). Maar als we niet opletten valt er straks niet veel te ondersteunen. Ik werd op mijn wenken bediend, nog dit jaar komt er een discussiestuk over in de commissie.

De organisatie voor de nominatie voor de Culturele Hoofdstad moet geformaliseerd worden. Samen met de VVD heb ik namens de SP gevraagd om de rol van Provinciale Staten te bewaken als er een rechtsvorm wordt opgericht die het flinke budget moet gaan beheren. Dezelfde kritische blik haf Gedeputeerde Van Haaften ook, dus dat komt waarschijnlijk dik in orde.

PVV wil ‘allochtonen’ uit nota cultuur

Een klein akkefietje waarvan ik vond dat de PVV er niet mee weg mocht komen ging over het woordje ‘allochtonen’ in de sportplannen. Dat moest weg, aldus de PVV-woordvoerder. Omdat iedereen dit zwijgend aanhoorde heb ik erop doorgevraagd in de lijn van: “Vindt u het belangrijk voor de mensen en ook voor de overheid dat zoveel mogelijk mensen aan sport doen? Dat dit goedkoper is op de langere termijn? En vindt u dat als er bepaalde specifieke groepen – dat kunnen allochtonen, gehandicapten of homo’s zijn – die minder aan sport doen, dat we dan moeten kijken waarom dat is en of er wat aan gedaan kan worden?”

Als ik het zo stelde was er niks aan de hand. Koutje uit de lucht.

Industrial heritage - power plant
Voormalige energiecentrale Geertruidenberg – industrieel erfgoed.

Omroep Brabant en de provincie stonden deze week voor de rechter vanwege een subsidiekorting die de provincie oplegt (zoals we dat ook doen bij alle gesubsidieerde instellingen). Ik heb gevraagd of er een scenario klaarligt voor het geval we in het ongelijk gesteld worden en meer moeten gaan betalen. Inhoudelijk wilde (en wil) ik er niets over zeggen zolang de zaak bij het gerecht ligt.

Festival Boulevard & Culturele Hoofdstad

Heikelste punt is en blijft de vraag of de provincie danwel de gemeente ‘s-Hertogenbosch theaterfestival Boulevard de jaren tot aan de aanwijzing van Culturele Hoofdstad extra moet financieren om op niveau door te kunnen programmeren. Aan de basis hiervan ligt een motie van onder andere SP uit 2010 die stelt dat gezichtsbepalende culturele instellingen die Brabantoverstijgend zijn zekerheid moeten hebben dat ze kunnen doorontwikkelen.

Mochten we geen Culturele Hoofdstad worden, stopt die extra financiële impuls weer. Het is dus tijdelijk en eindig. Nu hebben Gedeputeerde Staten een lijstje met instellingen gepubliceerd waar Boulevard niet op stond en de gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft geen aanvraag ingediend. Terwijl iedereen overtuigd is van de kwaliteit en uitstraling – en dus het belang van Boulevard voor 2018Brabant.

Festival Boulevard 2014
Festival Boulevard in ‘s-Hertogenbosch.

De Gedeputeerde Cultuur heeft strikt formeel gelijk dat het in eerste instantie aan de gemeente
‘s-Hertogenbosch is, maar als die andere projecten voordraagt (en daar ziet het naar uit) er weinig overblijft voor de Boulevard.

Vandaar dat ik nu wil regelen dat voor twee jaar theaterfestival Boulevard voor twee jaar extra financiële zekerheid krijgt. Nu nog een meerderheid organiseren en anders blijft het afwachten wat de partners (grote gemeenten + provinciebestuur) beslissen over de aanvraag van de gemeente’s-Hertogenbosch (hoe die er ook uitziet).

Ik wil de gok niet langer nemen dat één van onze belangrijkste festivals die zeker een rol moet spelen als we Culturele Hoofdstad worden, buiten de boot valt.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.