Ching Hai in Hamburg

Ching Hai in Hamburg

Terug in Hamburg, waar ik erachter kwam dat Loving Hut in handen is van een vreemde beweging: Quan Yin Method, geleid door Ching Hai. 

Hamburg

In 2010 was ik twee keer in de Hanzestad Hamburg, waarvan één keer tijdens de Gay Pride. Na vijf jaar wilde ik C. de stad wel eens laten zien. Hij was Berlijn gewend en had er daarom aanvankelijk weinig trek in. Berlijn is ook een fantastische stad, maar Hamburg mag er ook wezen.

We reisden per trein, wat in elk geval op de heenweg aangenaam was. Per trein zie je ook onmiddellijk de veranderingen ten opzichte van vijf jaar terug. Veel moderne architectuur te zien rond het spoor. Maar ook veel aangepaste nieuwbouw. Ik vind Hamburg een baksteenstad. Veel nieuwe gebouwen zijn mooi ingepast in de oude stad.

Ching Hai in Hamburg

Vijf jaar geleden at ik nog vlees, zij het met mate. Nu eet ik gene vlees meer, dus wat kritischer kijken naar menukaarten. En hoewel Duitsland verder is dan Nederland (zo vond ik een menukaart in een gangbaar restaurant waar naast vegetarische ook een veganistisch gerecht stond), kan het toch mis gaan. Een bestelde ‘lasagne met groenten’ bleek ook rundergehakt te bevatten.

Maar Hamburg heeft ook een Loving Hut, de franchise-onderneming die bedrijven wereldwijd onder deze naam laat werken mits men het puur plantaardig houdt.

In Hamburg wordt de hut bestierd door een Vietnamese familie en is de menukaart dus overwegend Aziatisch, met veel seitan. Ook speelde er continue een dvd van de Taiwanese (zo werd me verteld) Supreme Master Ching Hai. Zo op het oog leek het een halleluja-bijeenkomst waar de EO patent op had (en misschien nog heeft). Maar het was niet Christelijk, het was ook niet Boeddhistisch. Een beetje zoekwerk leerde dat het een mengvorm was zonder religie. Een beetje van dit en ene beetje van dat en dat lekker verpakt.

Ik moet zeggen dat ik niet tegen persoonsverheerlijking kan. Mensen schakelen hun kritisch vermogen uit en varen blind op wat de leider zegt. Mijn antenne stond op alarm.

Al tikkend aan dit blog ben ik er eens in gedoken en wat blijkt: mevrouw Ching Hai is geboren in Vietnam en haar beweging bestiert de Loving Hut-formule. Ze is niet geheel onomstreden want er zijn verdenkingen van zelfverrijking. De zelfverheerlijking lag er duimendik bovenop. Mijn voelsprieten hebben me niet bedrogen.

Het eten en de filosofie, daar is niks mis mee: “Be vegan, make peace“, maar de hele beweging bezorgt me jeuk. Ze hanteren zelfs een eigen jaartelling en de meesteres claimt een direct lijntje met god. Enfin, kijk zelf eens op webstek van de Quan Ying Method.

Foto’s Hamburg

Hieronder de foto’s uit foto-album Hamburg op flickr.com/ronvanzeeland:

Hamburg - Germany

This Post Has One Comment

  1. Ik geloof dat iedereen continu een lijntje met God heeft, maar om je nou “Supreme Master” te noemen, daar walg ik ook van.
    Ze heeft het wel erg hoog in haar bol, die “Mistress Supreme” – zou ze kunnen zingen?

Geef een reactie