Cambodja: Sam Rainsy onderweg; Kem Sokha ‘vrij’

Cambodja: Sam Rainsy onderweg; Kem Sokha ‘vrij’

Extra Cambodja-nieuws:  De ene oppositieleider (Kem Sokha) mag plots wel zijn huis, maar niet het land uit. En de andere oppositieleider (Sam Rainsy) komt het land niet in.

Als de Spaanse verkiezingen en Rutte’s ontkenning van de burgerdoden door Nederlandse bommen in Irak er niet tussen waren gekomen, had ik de situatie in Cambodja mogen duiden bij Met het oog op morgen. Zo gaan die dingen, Maar het blog wordt gelezen en de NOS heeft mijn nummer én het draait niet om mij. Ondertussen is er in Cambodja nog steeds veel te doen rond de terugkeer van kopstukken van de verboden oppositiepartij CNRP. Zie het vorige Cambodia-nieuwsoverzicht.

Sam Rainsy niet verder dan Charles de Gaulle

Want het plan van Sam Rainsy cs om op onafhankelijkheidsdag (9 november) in Cambodja te zijn en zo het regime uit te dagen, strandde voor Mu Sochua eerst in Maleisië. En toen dat land haar weer vrij liet kwam ze niet verder dan de douane op de luchthaven van Bangkok.

Erger verging het oppositieleider in zelfgekozen ballingschap Sam Rainsy: hij kwam niet verder dan luchthaven Charle de Gaulle in Parijs. Geruchten gingen dat van hogerhand zijn boarding card onklaar was gemaakt (geknoeid met de datumr). Hoe het ook zij: hij mocht het vliegtuig niet in. Wel veel aandacht van de internationale pers én onze vaderlandse media, zoals hier in het NRC.

Oppositieleider landt in Maleisië

Maar Maleisië zou niet nog eens de hoon over zich afroepen moet Sam Rainsy gedacht hebben. En zo landde hij toch in de buurt van Cambodja, namelijk op de luchthaven van Kuala Lumpur.

Sam Rainsy mag dan wel niet in Cambodja zijn, maar zoals Kevin Doyle het op Twitter verwoordde, helemaal voor niets is de missie niet geweest:

Meer over Sam Rainsy in Maleisië op de website van Reuters.

Kem Sokha: huisarrest plots opgeheven

Een onverwachte zet van Hun Sen gisteren is de opheffing van het huisarrest van de andere oppositieleider, Kem Sokha. Ook dit haalde het ANP-nieuws vanochtend. Eén van de redenen kan wel eens zijn dat Cambodja de laatste dagen zo negatief in het nieuws kwam dat de hele campagne om de opzegging van EBA door de EU alsnog tegen te houden, in één klap om zeep is geholpen.

Door Kem Sokha nu bewegingsvrijheid te geven buitenshuis – maar binnenslands, kan het regime de goede wil tonen, is het idee. Lees alvast het nieuwsbericht op Al Jazeera.

Maar voor Phil Robertson van Human Rights Watch Asia is het is het too little, too late:

But it’s really too little, too late for the EBA preliminary determination on November 12. Only in Hun Sen’s repressive Cambodia would letting someone held under house arrest during an investigation of politically fabricated allegations be considered ‘progress’ of some sort. (bron: The Sydney Morning Herald)

EU: “Stap in de goede richting”

De woordvoerder Buitenlandse Betrekkingen van de EU heeft een persverklaring gepubliceerd n.a.v. de opheffing bvan het huisarrest van Kem Sokha. Voor de EU is dit nog niet genoeg om de opzegging van EBA af te wenden:

We also expect the Cambodian authorities to reinstate the political rights of all opposition members banned from political life and to fully release all opposition members, supporters and activists recently put under detention. (bron & volledige verklaring: EU Foreign Action)

Cambodja: VN-expert bedenkingen bij escalerende spanningen en hardhandig optreden

Het laatste rapport van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties is niet mals voor Cambodja:

The UN Special Rapporteur on the situation of human rights in Cambodia has expressed grave concerns about the heightened political crackdown across the country, calling on the Government to respect the rights to freedom of opinion, expression and assembly. (bron: The Office of the High Commissioner for Human Rights)

Geef een reactie