Cambodja – nieuwsoverzicht

Cambodja-nieuws: een donutkoning, een make over voor Siem Reap, fietsfabrieken,de economie op dieptepunt en ‘De wereld van de Chinezen’.

De Cambodjaanse donutkoning

BBC Outlook publiceerde het verhaal van een Cambodjaan die naar de VS emigreerde en het daar maakte als donutkoning. Direct naar de podcast, klik hier.

Siem Reap

Siem Reap - Cambodia

Onder de noemer 38 Road Project plant Cambodja een enorm ambitieuze vernieuwing van Siem Reap. Moet gezegd: de voorbeelden in het artikel zien er indrukwekkend uit. Verderop lees je over de economische dip waarin Cambodja zich bevindt, dus ik hoop dat de plannen realistisch zijn.

Het was me het afgelopen jaar in Siem Reap al opgevallen hoe de stad is uitgegroeid van een slaperig toeristenstadje tot een volwassen stad. Goed dat er aan stadsplanning gedaan wordt. Hadden ze dat ook maar in Sihanoukville gedaan (‘De wereld van de Chinezen’).

Fietsenmakers

Zelf rijd ik in Cambodja op een goedkoop Chinees model fiets (ik ben al twee keer ‘betrapt’ onderweg). Maar in Cambodja worden tegenwoordig luxere fietsen geproduceerd voor de export. Booming business.

Phnom Penh - Ron van Zeeland - fiets
Ron op de fiets in Phnom Penh

Een tip van Marc Oudshoff uit de Volkskrant: een achtergrondverhaal over de fietsindustrie in Cambodja. Deze wordt in tegenstelling tot de kledingindustrie niet getroffen door de opschorting van de handelsvoordelen met de EU. Dankzij slim gebruik van halffabrikaten uit Vietnam wordt dit omzeild. Ondertussen staat Cambodja als producent van fietsen nog maar nét achter Nederland op de wereldranglijst. Je leest het hier.

Economie op dieptepunt

Trefpunt Azië schrijft over de neerwaartse spiraal waarin de economieën van Cambodja en Thailand zich bevinden. Ondanks olievondsten voor de kust van Cambodja beleeft de economie de ene dip na de andere. Lees het hier, op Trefpunt Azië.

De wereld van de Chinezen

Als je Ruben Terlou’s aflevering van ‘De wereld van de Chinezen’ over Sihanoukville (of Xi Gang zoals het in het Mandarijn wordt genoemd) niet hebt gezien, dan heb je wat gemist. Terugkijken kan op NPO Uitzending gemist, link hier.

Hier zie je de foto’s die ik de afgelopen jaren in en rond de stad maakte en vor de gelegenheid opnieuw heb bewerkt. En deze film vond ik ook nog op YouTube over Sihanoukville:

Geef een reactie