Vandaag het eerste museum bezocht: het Hamburger Bahnhof, Museum für Gegenwart, in het Nederlands, museum voor tegenwoordigheid (letterlijk vertaald). Moderne kunst dus, voor oud en stoffig ben ik niet meer te porren. Een stukje voorbij het nieuwe centraal station van Berlijn is in een oud stationsgebouw het Hamburger Bahnhof Museum gekomen.

Er is handig gebruik gemaakt van de perronoverkappingen die nu daglicht doorlaten en ruimte bieden voor monumentale kunstwerken. We maakten nog net de laatste dag mee van een tentoonstelling van Anselm Kiefer. Zie in elk geval de foto hieronder voor een indruk. Van lood maakt hij enorme installaties die ook gigantisch zwaar moeten wegen.

Er is ook een mooie vaste collectie met enkele werken van Andy Warhol, waarvan één van de grootste bovenaan dit blog te zien is. Ik heb mezelf maar met Mao laten fotograferen, om grapjes voor te zijn. Mooi werk wel. Ook onderstaande uitsnede van een schilderij van iemand waarvan ik de naam niet meer kon achterhalen. Het schilderij kon ook niet helemaal op de foto. De kunstenares was een vrouw, dat weet ik nog wel.

Als ik hun webstek bekijk, denk ik de helft niet gemist te hebben. Dat is dan voor een volgende keer.

Geef een reactie