Brabant, brandt er nog licht?

Vannacht droomde ik van Brabant, dat krijg je ervan als de cultuur wordt wegbezuinigd door extreem-rechts en als je oude blogs gaat teruglezen.

Brabant slaat rechtsaf: een doodlopende weg

Je kan de man uit Brabant halen, maar Brabant uit de man? Het hing al even in de lucht, en veel zin me te bemoeien of er ferm tegenin te gaan had ik al evenmin. Maar o, o die extreme boeren die met bezettingen en walgelijke bedreigingen het CDA op de knieën kregen.

Het CDA dat door die aanhoudende druk een goedlopende coalitie opblies en vervolgens met een zich stil houdende VVD met de extreem-rechtse eikels van het FvD om tafel ging. Oude bekenden spraken zich ferm uit tegen deze heilloze weg, en ze stegen daarmee in mijn achting (sommigen had ik sowieso al hoog zitten hoor).

Maar goed, gisteren werd dan het nieuwe College van Gedeputeerde Staten én het programma gepresenteerd. Eerder al sloeg de Brabantse cultuursector alarm: de cultuur wordt wegbezuinigd en er komt zelfs geen culuurgedeputeerde meer. En daardoor ging ik terug in de tijd. Ik herlas mijn blog over mijn vuurdoop als woordvoerder cultuur (en sport).

De overstap van water & ruimtelijke ordening naar cultuur & sport was niet geheel vrijwillig (geheel niet eigenlijk), maar enthousiast stortte ik me in het Brabantse culturele leven en bezocht in allerijl allerlei culturele instellingen in Brabant. De Gedeputeerde van Cultuur was een CDA’er – Brigite van Haaften – met wie ik het goed kon vinden. Een leerzame tijd kan ik wel zeggen.

De ene oude koe na de andere haalde ik uit mijn digitale sloot, daardoor heb ik weer wat achterstallig onderhoud verricht op dit blog. Tot zover het goede, maar vannacht kwam dus zelfs Nico Heijmans weer terug in mijn dromen. Kun je nagaan hoe diep die ellende van toen zich verstopt heeft.

Kortzichtig

Je kan er lang en kort over uitweiden, maar het feit blijft dat het heilloze geflirt mét, en het salonfähig maken van extreem-rechts een doodlopende weg is. Zeker ook voor het CDA, maar helemaal voor de Brabanders.

Hoe je het wendt of keert: miljoenen varkens die opgesloten zitten in stallen, tientallen miljoenen kippen en nog meer vee – op een inwoneraantal van tweeëneenhalf miljoen mensen, dat gaat fout.

Dat ging het al eerder: de Brabantse natuur is eraan, Q-koorts en ook nu zijn er aanwijzingen dat de slechte luchtkwaliteit de effecten van Covid-19 verergeren. Het hele land zat al op slot als gevolg van de disbalans: normaalgesproken zouden er niet meer dieren gehouden moeten worden dan dat het land eromheen aan voedsel kan produceren. Nu zorgt die overproductie voor een zee van stront en pies met alle gevolgen van dien.

Het goed lopende College van GS in Brabant durfde met een dapper CDA zelfs ambitieuzer te zijn dan het kabinetsbeleid voorschreef. Totdat die trekkers van een boeren het provinciehuis bezetten en dreigden CDA’ers thuis op te komen zoeken. Alle moed zakte het CDA in Brabant kennelijk in de schoenen.

Hoe moet een land bestuurd worden door lieden die bij de minste dreiging door de knieën gaan? Erg subtiel waren de boeren al niet toen ze het land eerder lam legden: doodskisten met ‘Jesse’ erop geschilderd en zeer onfrisse dreigementen aan de minister van Landbouw. Die geradicaliseerde boeren hebben hun toevlucht al lang bij extreem-rechts gezocht.

Dus ik kan er werkelijk niet bij wat het CDA bezielde om hiervoor te zwichten. Maatregelen worden nu wellicht wat jaren uitgesteld, maar het CDA gaat een hoge prijs betalen, verliest macht en invloed. Plus: de broodnodige maatregelen gaan toch door, alleen met een paar jaar vertraging.

Cultuur

Maar door extreem-rechts het bestuur binnen te halen gaat er meer kapot. En een verrassing kan het nauwelijks zijn want die flapdrol van het FvD laat zich voortdurend laatdunkend uit over alle cultuuruitingen die modern zijn.

En zo zijn VVD en CDA nu ook verantwoordelijk voor het laten leegbloeden van de Brabantse culturele instellingen. Instellingen waar het CDA zich samen met andere partijen altijd hard voor heeft gemaakt, worden nu kaltgestellt. En wat straks weg is, is moeilijk weer tevoorschijn te toveren.

Gelukkig is de meerderheid in PS minimaal, dus één principiële CDA’er of één dissidente FvD’er volstaat. En dan nog maar eens zien of het CDA nog iets in de melk te brokkelen heeft bij de onderhandelingen voor een nieuw bestuur in Brabant.

Dit moest ik even kwijt. En er valt nog veel meer over te zeggen, ook inhoudelijk, maar samenwerken met extreem-rechts…. het CDA heeft gisteren het licht uitgedaan in Brabant.

Geef een reactie