De Raad van State (RvS) neemt ruim de tijd voor een uitspraak in een belangwekkende zaak, zo was vanochtend in de krant te lezen. Het zou wel eens veel boeren de kop kunnen kosten als de wet strak geïnterpreteerd gaat worden.
Ik volg de lopende zaken bij de RvS, zodoende las ik eerder deze week dat gisteren de volgende zaak diende:
Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor een varkenshouderij aan de Goorseberglaan in Deurne. De zitting gaat ook over de vergunning die het college heeft verleend voor een gemengde veehouderij aan de Kanaalstraat in Liessel. Beide veehouderijen liggen in de buurt van het beschermde natuurgebied Deurnese en Maria Peel. De Werkgroep Behoud de Peel vindt dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de uitstoot van ammoniak en naar de gevolgen daarvan voor het natuurgebied. Daarom hadden de vergunningen volgens de werkgroep niet mogen worden verleend.
En vandaag schrijft Ron Lodewijks in het Brabants Dagblad over de zitting. En omdat het Brabants Dagblad nog steeds niet in West- en Zuidoost-Brabant verschijnt en de lezers daar dus verstoken blijven van zijn interessante artikelen, hierbij de tekst:
Natuurbeschermingswet bedreigt boeren
Raad van State: Illegale situatie geen basis voor nieuwe vergunningen.door Ron Lodewijks DEN HAAG – Vermoedelijk duizenden boeren in Brabant en daarbuiten dreigen hun veehouderij te moeten sluiten omdat zij geen vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet kunnen krijgen. Dat beeld doemde gisterochtend op bij de Raad van State naar aanleiding van bezwaren tegen twee verleende vergunningen rond de Deurnese Peel.
In de gevarenzone verkeren met name boeren nabij Europees beschermde natuurgebieden (162 in Nederland waarvan 21 in Brabant) die hun bedrijf zonder Nb-wetvergunning hebben uitgebreid terwijl ze er wél één hadden moeten hebben. Deze veehouderijen moeten daardoor in hun volle omvang worden beoordeeld op grond van de strenge normen van de nieuwe Natuurbeschermingswet uit 2005, die zijn gebaseerd op de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn.
Aangezien zij niet kunnen voldoen aan deze normen die zelfs de geringste toename van de ammoniakuitstoot rond de overbelaste Brabantse natuur uitsluiten, mogen deze boeren geen vee meer houden en moet de provincie hun bedrijf sluiten.
Deze ingrijpende consequentie die voortvloeit uit de gisteren geuite wetsinterpretatie van de Raad van State, gaat zelfs Werkgroep Behoud De Peel te ver. „Dit is onredelijk ten opzichte van boeren die in het verleden wél een Nb-wetvergunning tegen de toen geldende, minder strenge normen hebben gekregen”, verklaarde bestuurslid Wim van Opbergen.
De bezwaren van de milieuwerkgroep richten zich tegen de opstelling van de provincie die de hoeveelheid vee in milieuvergunningen van vóór 2005 als uitgangspunt neemt bij verlening van Nb-wetvergunningen, waarvoor zij sinds 2005 bevoegd gezag is. Dat het ministerie van LNV en gemeenten de wet in het verleden links lieten liggen, speelt voor de provincie geen rol. „Wij zijn niet in de positie om hun werk over te doen”, verklaarde haar milieujurist Martin Uittenbosch.
De Raad van State vindt dit niet acceptabel. „ Omdat de twee veehouderijen bij de Deurnese Peel nog geen Nb-wetvergunning hebben, had u ze in totaliteit moeten beoordelen. Hun illegale situatie mag geen uitgangspunt zijn”, betoogde staatsraad Mary- Lou Simons- Vinckx. „ Als je deze lijn volgt, kunnen bijna alle 10.000 veehouderijen in Brabant zo’n vergunning niet krijgen. Want overal ligt wel een Europees beschermd gebied in de buurt”, schetste Uittenbosch.Tot de 21 zogeheten Natura 2000-gebieden in Brabant behoren onder meer KempenlandWest ( Landschotse Heide, Mispeleindse- en Neterselse Heide), Kampina, Strabrechtse Heide, Leenderbos, Regte Heide, Loonse en Drunense Duinen en de Gement/ Bossche broek. Rond al deze gebieden hebben in totaal niet meer dan 200 veehouderijen een Nb-wetvergunning gekregen.
Voorzitter Peter van Buuren sprak van een moeilijke materie. „Wij moeten met elkaar goed nadenken en veel overleggen. Daarom lukt het ons niet om binnen de gebruikelijke zes weken uitspraak te doen”, besloot de staatsraad.
Op de foto’s van boven naar beneden de natuurgebieden Deurnese Peel, Bossche Broek en de Gement. Werkgroep Behoud de Peel heeft een eigen webstek, die hier is te vinden.
Jack
25 februari 2009Dit is nog maar een topje van de ijsberg. Word het eens is tijd voor een werkgroep SP-DEURNE. De gemeente doet te veel aan geld verspillen.
Annegien
25 februari 2009Brabant staat ook in het Eindhovens Dagblad wat meer in de belangstelling. Ron Lodewijks had laatst een hoofdartikel met de aanpak van de kredietcrisis en jawel, ook dit nb-wet verhaal heeft een plekje veroverd!