Battambang Walks, een lesje geschiedenis

Battambang Walks, een lesje geschiedenis

Twee keer Battambang om af te sluiten: ik begin met een mooie rondleiding door Battambang Walks. Volgend blog: het befaamde circus Phare Ponleu Selpak. 

Battambang Walks

Donderdagmorgen, acht uur, Casper Gils wacht m op in de lobby van hotel La Villa – een Frans-koloniale villa in bezit van prinses Marie Norodom. Tevens startpunt van de historische rondleiding die Casper aanbiedt via Battambang Walks.
(lees hier meer op de Engelstalige Wikipedia; de Nederlandstalige bevat slechts enkele regels).

Met een map vol oude foto’s en kaarten gaan we op pad. Dat Battambang klein is, maar een turbulente geschiedenis kent, wist ik al. Maar ik heb veel bijgeleerd deze ochtend.

Battambang - Cambodia

Paleis van de Thaise gouverneur.

Battambang viel lang onder Thais gezag. Dat is nog op vele plekken te zien. Ook de Fransen hebben hun sporen nagelaten. Maar wat ik niet wist: de mooie historische huizen aan de rivierkant die iedereen – ik dus ook – voor Frans hield, blijken Chinese huizen te zijn. Dat verklaart ook de oude kleine Chinese tempel daar (die van de verliefde poes).

Fotogenieke vervallen locaties

Casper is heel enthousiast en vertelt boeiend. Wat ik ook zeker de moeite waard vind: de verborgen en vervallen plekken. Sommige van die plekken zullen in de nabije toekomst bijna zeker verdwijnen. Vaak is nog slechts een klein gedeelte herkenbaar.

Het zijn voor mij de mooiste plekken om foto’s te maken. We kwamen onder andere bij het Centre Sportif de Battambang – in de Cambodjaanse post-koloniale gloriedagen geopend door wijlen Koning Sihanouk. Er is weinig glorieus meer aan helaas.

Battambang - Cambodia

Een verlaten en vervallen cinema.

Ook kwamen we in een verlaten en vervallen bioscoop, waar alles langzaam wordt opgegeten door de tijd. Het is er nog.

Natuurlijk worden ook enkele tempels aangedaan, waaronder de Wat Damrey Sor (tempel van de witte olifant) en Wat Sangke, die door de Rode Khmer werd vernietigd omdat de Vietnamezen in aantocht waren. De tempel was tot de nok toe volgepakt met landmijnen en ander wapentuig dat niet in handen van het Vietnamese leger mocht komen. Wat Sangke is dus relatief nieuw.

Als je een wandeling wilt meemaken, kijk dan op de pagina van Battambang Walks op Facebook (ook te zien als je niet ‘op Facebook zit’). Alle foto’s die ik maakte (en nog veel meer) vind je hier.

Geef een reactie