Wereld Aids Dagen Rotterdam (3)

Wereld Aids Dag zit er weer op, en met zijn allen hebben we weer een puik programma neergezet. Een week vol activiteiten die hiv en aids in de schijnwerper zette. Om het stigma te bestrijden en om voorlichting te geven. Te ontmoeten, discussiëren en ten slotte: samen te huilen.

Helpt PrEP aids de wereld uit?

De Wereld Aids Dagen Rotterdam begonnen en eindigden met ontmoeting. Na een goed bezocht diner met Cambodjaans eten en borrel voor mensen met hiv (waar ook veel mensen ‘uit het veld’ aanwezig waren) werd de focus verlegd naar de inhoud: de forumdiscussie over PrEP bij Humanitas, met een vleugje Untenu. In mijn rol als Sheilla Bijoux mocht ik samen met Arthur van Rooij de inhoudelijke kant verzorgen. En samen met partner in crime Zarah Meander zongen we drie toepasselijke liedjes over condoomgebruik, soa’s, PrEP en overspelige echtgenoten.

https://www.instagram.com/p/BcNvqhLn6DQ/?hl=nl&taken-by=be_human_itas

Bij de stemming voorafgaand aan de discussie waren de meningen in de zaal behoorlijk verdeeld: veel van de aanwezigen waren er niet van overtuigd dat PrEP een goed middel in de strijd tegen hiv/aids was. In de zaal zat en mooie mix van geïnteresseerden, mensen uit de zorg, beleidsmakers van gemeente, GGD en ziekenhuizen en ook waren politici aanwezig: een Statenlid van de SP en een beleidsmedewerker van GroenLinks (die dag was er ook een vergadering van de gemeenteraad, wat de lage opkomst uit die hoek verklaart).

David van de Vijfer (viroloog in het Erasmus MC) hield na het eerste optreden van Meander & Bijoux een heldere presentatie over de effectiviteit van PrEP. Uit oogpunt van de volksgezondheid zou een goed gekozen strategie ervoor kunnen zorgen dat het aantal nieuwe besmettingen met hiv in de toekomst drastisch daalt. Ook was hij er van overtuigd dat de verstrekking van PrEP aan een zorgvuldig geselecteerde doelgroep (mensen waarbij het effect het grootst is) de maatschappij zelfs geld oplevert.

Hoewel PrEP nu nog relatief duur is, zijn de kosten voor de behandeling van de mensen die bij het niet inzetten van PrEP alsnog hiv oplopen, vele malen hoger.

Hierna klonk het PrEP-lied: het lied dat dat de seksuele bevrijding door PrEP bezingt. Een pretpil die geld bespaart en gezondheidsrisico’s beperkt zogezegd. Bij de forumdiscussie ging het hierna alle kanten op. Welke doelgroep zou in aanmerking moeten komen? Zorgt het niet voor een toename aan soa’s omdat het condoom overboord wordt gekieperd als men PrEP gebruikt (het antwoord is: neen). Hoe bereiken we de mannen die zichzelf als hetero afficheren maar toch ook seks hebben met mannen? Is PrEP een pil voor mensen met geld (antwoord: nu wel). Enzovoorts, enzovoorts.

https://www.instagram.com/p/BcNwtB5H-Xe/?hl=nl&taken-by=be_human_itas

Het goede aan de middag vond ik dat vooral mensen die vanuit verschillende disciplines met het onderwerp te maken hebben nu eens van elkaar leerden, en door die koppeling zou er wel eens wat kunnen veranderen. Dat de politiek nog wat meer betrokken moet worden was ook duidelijk. Daar worden immers de keuzes gemaakt. Tot slot mochten Meander & Bijoux de hartverwarmende meezinger Hij is een lul! ten gehore brengen. Enthousiast meegezongen door het publiek vanwege de herkenbare tekst.

Wereld Aids Dag

En toen was het 1 december: Wereld Aids Dag. De dag die begon met chocolade bollen (aka Bossche bollen – de echte, van Jan de Groot) bij Humanitas tijdens de koffie-ochtend voor mensen met hiv. Die lieten de twee Bosschenaren zich wel smaken. Daarna snel door naar de Vlasmarkt waar alle samenwerkende organisaties samenkwamen om het publiek voor te lichten en gratis sneltesten op hiv aan te bieden, dit keer verzorgd door verpleegkundig hiv-consulenten Jan van het Erasmus MC en Chris van het Maasstadziekenhuis. In totaal werden 40 testen  uitgevoerd waarbij niemand hiv-positief getest werd.

Een verslaggeefster van Open Rotterdam heeft mij geïnterviewd en daarna nog wat korte gesprekjes opgenomen. Deze zullen later vandaag te zien zijn. Knap hoe met een statief, goede microfoon en verder een iPhone zulke reportages worden gemaakt. Zo kan het dus ook.

Ondertussen op twitter

De gesprekken

De gesprekken waren evenals voorgaande jaren weer goud waard en benadrukten nogmaals de noodzaak om aandacht te vragen voor het onderwerp. Een bloemlezing van wat ik zoal te horen kreeg:

n=n

(verpleegkundige:) Ik heb me vorig jaar laten testen nadat ik een prikincident met iemand die hiv-positief was. Hij had heel laag virus gehalte (ondetecteerbaar?) maar ik heb toch maar een hiv-test gedaan..

Een jongen heeft geen condooms van ons nodig, want die bestelt hij bij een drogist. Prima, zeg ik, houden zo. Hij heeft ook niets tegen homos, want:

Homo’s zijn geen aliens, het zijn ook gewoon mensen, ik heb er niks op tegen.

Maar even later…

Ik zeg je even persoonlijk: ik ben nog maagd, is dat erg? (Ik: Nee, zolang je maar nooit iets doet tegen je zin). Als ik de vrouw van mijn leven tegenkom, dan pas ga ik neuken.

Een man komt uitzinnig van vreugde de test-keet uit lopen. Toen ik hoorde hoeveel vrouwen hij elke week onbeschermd tussen de lakens had, snapte ik zijn opluchting.

Een jongen drentelt in half uur maar liefst drie keer op enige afstand voorbij de kraam. Dichterbij durft hij niet te komen. Uiteindelijk loopt hij binnen gehoorafstand en vraag ik of hij informatie wil of een gratis hiv-test, de uitslag heb je binnen 10 minuten en komt hij met het volgende smoesje:

Nee, ik heb geen tijd.

Leuke reacties hebben echter de overhand.

Een andere jongen:

Ik heb stage gelopen voor een medische opleiding in Zuid-Afrika. Daar heb ik mezelf een half jaar geleden via een vingerprik met een sneltest op hiv getest. Alles was oké gelukkig. Maar wat goed dat jullie dit doen!

Nou nee…

Ik heb geen aids, dat kan je toch wel zien!

Tasje met aids

Wat zit er in dat tasje? Eten? (Bijna goed: info over aids). Oh nee! Dan hoef ik het niet (geeft tasje terug).

Maar een ander meisje…

Ik denk niet dat ik het (hiv) heb. (Ik leg uit hoe je hiv oploopt) Ik heb nooit seks gehad…. (Dan heeft een test weinig zin).

Vaak seks…

Ik ben door je collega gestuurd voor extra condooms… ik heb namelijk vaak seks.

Het liefst zou ik hem de hele voorraad geven, maar anderen hebben ook seks. Hiv-preventie heeft ook een sociaal-economische kant (zie ook PrEP).

Geen seks…

Ik denk dat het meer iets is voor jou (zegt zij). (Hij:) Ik ben wel homo, maar heb geen ervaring (geen hiv-test, wel info).

De foto’s

[flickr_set id="72157649138010347"]

Meer foto’s op de Facebookpagina van Wereld Aids Dag Rotterdam, klik hier.

120BPM

De traditionele afsluiter werd georganiseerd door COC Rotterdam: de film. Dit keer kon het haast niet anders of 120BPM werd nog een keer gedraaid. Deze bekroonde film over de beweging Act Up in Parijs in de jaren negentig, toen de eerste hiv-remmer op de markt kwam. Maar toen aids nog altijd dodelijke slachtoffers maakte omdat de monotherapie lang niet voor iedereen werkte en ook erg schadelijk was.

Het was een lange zit, maar meer dan de moeite waard. Het liet veel bezoekers niet onberoerd, met name degenen die – zoals ik – die periode bewust hebben meegemaakt. Ik kan er een serie blogs over schrijven – en dan heb ik nog geluk gehad niet in Amsterdam te wonen op dat moment. En ook geluk gehad dat ik de test heb uitgesteld tot juni 2000, maar daarover wellicht een andere keer meer.

Veel mensen kwamen dan ook emotioneel naar buiten, vol van gedachten aan mensen uit die tijd. Ook ik moest eraan geloven. Wat bleef was toch wel een gevoel van solidariteit, iets dat ik weer voelde, een samen zijn met mensen die dezelfde emoties deelden. Die toen zelf ziek waren, of mensen verloren hadden, of zoals veel lesbische vrouwen indertijd vol overgave actief werden in de strijd én in de zorg. Ik drink geen alcohol meer, maar de ‘borrel’ die het COC aanbood na afloop voelde als een warm bad voor me. Een mooie afsluiter van een megadrukke week.

Zaterdag was ik dan ook volledig van de wereld, en vandaag krabbel ik weer op.

This Post Has 2 Comments

  1. Heel mooi overzicht van alle activiteiten. Driewerf hulde!!!

  2. Met interesse en bewondering gelezen. Erg goed en ook heel goed dat je hiermee bezig bent!

    Bedankt voor je inzet en voor je stukje hier op de site!

    Met vriendelijke groet van ver weg,

    Sander

Geef een reactie