Verkiezingen Cambodja: betaald op campagne

Gepubliceerd op 0 reacties 2 minuten leestijd 122 x bekeken

Stel je voor, het kabinet zit de rit uit en reguliere verkiezingen zijn in aantocht. Er is een wet die bepaalt dat er maar een maand voor de verkiezingen campagne gevoerd mag worden. En de premier betaalt ambtenaren om campagne te voeren. Voor hem. In Cambodja gebeurt het.

(voor laatste nieuws uit Cambodja volg mij op twitter of zie mijn twitterlijst /Cambodia. Meer over dit onderwerp, klik hier)

Campagne voor verkiezingen Cambodja

Premier Mark Rutte trapt al een half jaar eerder af door de bevolking bang te maken met zinnen als deze: ‘Als de oppositie een meerderheid haalt, dan vernietig ik alles wat mijn kabinet heeft opgebouwd. Van infrastructuur tot sociale voorzieningen.’ Of wat dacht je van deze: ‘Als (ik noem maar een naam) Roemer de verkiezingen wint riskeren we oorlog met Duitsland’.

En bij de officiële aftrap van de campagne verordonneert Mark Rutte zijn ministers dat ze hun ambtenaren in VVD-kleding moeten steken en met bussen de provincie instuurt om het volk te tonen hoeveel achterban je hebt die bereid is campagne te voeren.

Dat kunnen we ons natuurlijk allemaal niet voorstellen. Maar in Cambodja gebeurt het.

Hun Sen on the roll by Ron van Zeeland
Rollen met verkiezingsposters van Hun Sen’s CPP in een tuktuk.

En dan moet het volk nog spreken. Enerzijds blij met stabiliteit na zoveel jaar van oorlog, genocide, bezetting. Anderzijds beu dat het alleen de zich zelf verrijkte kliek rond de premier goed gaat. Dat mensen van hun duurbetaalde lapje grond worden verjaagd naar een plek buiten de stad zonder voorzieningen alleen omdat hun grond nu heel veel waard is geworden.

Wat zal het Cambodjaanse volk doen, en als het de oppositie steunt, zal Hun Sen (de Cambodjaanse collega van Mark Rutte) de uitslag accepteren. Grotere kans dat de uitslagen gemanipuleerd worden zodat de oppositie wel wat wint, maar er nog altijd een ruime meerderheid  in het parlement is voor de CPP (Cambodian People Party). Of dat hij zijn mensen bewapent en een conflict uitlokt dat hem zogenaamd legitimeert met geweld een einde te maken aan de macht van de verkiezingsoverwinnaars

Wat doet de internationale gemeenschap?

En wat zal de internationale gemeenschap doen? Die heeft een sleutelrol. Want de begroting van de Cambodjaanse overheid wordt voor een heel groot gedeelte door de internationale gemeenschap betaald. Een deel daarvan verdwijnt ook in de zakken van corrupte politici en ambtenaren.

Als al die hulp wordt stopgezet, wat zou er dan gebeuren? Of het de oplossing is weet ik niet, want er wordt ook veel bereikt met buitenlandse hulp, maar de huidige machthebbers verliezen wel de basis waarop hun macht voor een deel gebouwd is.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.