Veel hiv-nieuws

Bron: CBS
WereldAidsDag in aantocht staat garant voor veel nieuws rond hiv. Zo maakte het CBS vandaag bekend dat er dit jaar in Nederland in 2007 meer mensen aan aids zijn overleden dan in 2006. En Stichting Hiv Monitoring maakte bekend dat vorig jaar fors meer hiv-plussers bij kwamen.

CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt alles netjes bij in Nederland. Dus ook hoeveel mensen overlijden aan aids, hoeveel vrouwen en mannen, afkomst en seksuele voorkeur.

Dit jaar voor het eerst een stijging in het aantal doden in Nederland. Volgens het CBS sterven vrouwen jonger en vaker dan mannen aan aids en is het overlijdensrisico bij Antillianen en Arubanen hoger dan gemiddeld en bij mensen die oorspronkelijk uit sommige Afrikaanse landen komen is het sterftecijfer fors hoger. Het gaat hier over mensen die in Nederland overlijden aan de gevolgen van aids.

Zoals zo vaak zullen armoede, taboe’s en  ongelijkheid een rol spelen. Ik doe maar een gooi. Lees het hele bericht met grafieken op cbs.nl.

Stichting Hiv Monitoring

Ook Stichting Hiv Monitoring (HM) deed een persbericht de deur uit wat je als patiënt altijd even rauw op je dak valt. Nou schrik ik niet zo heel erg snel meer, maar het drukt je weer even met je neus op de feiten. Om maar het akelige nieuws te beginnen:

Dood en doodsoorzaken
AIDS is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak onder mensen met HIV, maar het percentage daalde van 39% tot 29% na 2004. Sinds de introductie van combinatie anti-HIV behandeling neemt dood door een andere oorzaak dan AIDS toe. Het gaat dan om non-AIDS kanker, hart- en vaatziekten, maar ook leverziekten, infecties met hepatitis B of hepatitis C virus en zelfdoding.

Deze verschuiving in doodsoorzaken kan het gevolg zijn van het ouder worden van de met HIV geïnfecteerde groep. Maar, de niet met AIDS verbonden doodsoorzaken komen vaker voor in de HIV positieve groep dan in de vergelijkbare niet besmette bevolking. Bovendien lijkt er een relatie te zijn met de mate waarin de afweer zich kan herstellen: wanneer dat minder goed lukt neemt de kans op overlijden door een non-AIDS oorzaak toe.

Het is nog niet helemaal duidelijk of de verandering in doodsoorzaken komt door de HIV infectie zelf. De verandering kan ook een gevolg zijn van een minder goed herstel van de afweer, het ouder worden van de geïnfecteerde groep, risicogedrag, infectie met andere virussen of gebruik van anti-HIV middelen of een combinatie van twee of meer van deze factoren.

HM is nog niet op de hoogte van de nieuwe spelling, maar dat terzijde, hiv en aids zijn tegenwoordig met kleine letters, al doet de nieuwe spelling niet minder pijn dan de oude.

Het meest in het oog springend voor de nieuwsrubrieken was waarschijnlijk de grote stijging van het aantal mensen dat in Nederland bij de hiv-behandelcentra bekend is:

De epidemie in Nederland
Tussen 1 juni 2007 en 1 juni 2008 zijn bij de 25 HIV behandelcentra in Nederland in totaal 1.696 mensen nieuw geregistreerd met een HIV infectie. Bij de meeste van deze mensen is de diagnose HIV gesteld in 2007 of 2008. Het totale aantal geregistreerden met HIV komt daarmee op 14.960. In totaal zijn 1.301 mensen met HIV overleden en 1.763 personen kunnen niet meer worden gevolgd. AIDS werd vastgesteld bij 4.109 personen. Per 1 juni 2008 worden 11.349 personen ouder dan 12 jaar nog actief gevolgd.

In de afgelopen jaren nam het aantal nieuwe HIV registraties jaarlijks toe met 1.000 tot 1.200 gevallen; de toename is in het afgelopen jaar dus substantieel hoger. De meeste diagnoses zijn van recente datum. Dit, samen met het toenemend aantal mensen waarvan ook een laatste negatieve testuitslag bekend is, duidt erop dat de tijd tussen besmetting en diagnose korter is geworden als gevolg van een actiever HIV testbeleid. Maar, het betekent ook, dat er nog steeds sprake is van een aanmerkelijke jaarlijkse toename van het aantal nieuwe HIV diagnoses.

Ik gok erop dat een combinatie van jeugdige overmoed en onwetendheid enerzijds en een hogere testbereidheid anderzijds deze stijging veroorzaken. Jonge homo’s hebben de tijd niet meer meegemaakt dat homomannen, om het maar oneerbiedig te te zeggen, bij bosjes vielen.

Hiv: tweede keer uit de kast?

En gezien het taboe dat er nog altijd heerst kennen ook nu weinig mensen iemand met hiv (en de gevolgen ervan) in hun kennissenkring. En zo is de cirkel weer bijna rond. De uitgebreide feitenlijst van HM vind je hier.

Namenproject

In Maastricht had het Bonnefantenmuseum gisteren de primeur, volgende week is het aan het Noordbrabants Museum om de Brabantse Quilts – ofwel naamvlaggen van overledenen aan aids – te tonen. Op 7 december om 14.00 uur om precies te zijn is de opening in Den Bosch. Meer info is hier te lezen.

Geef een reactie