Transgender Infodag (verslag)
2008-03-01-TenT-Eindhoven---Catherine-Keijl

Een dagje thuiskomen, maar dan op een heel andere manier, zo voelde het gisteren bij de Transgender Infodag in Eindhoven.

Vanmorgen bedacht ik me, dat ik wel eens wat meer uitleg mag geven over omdat het voor veel mensen nieuw of misschien onwennig is. Dus naast een verslag, ook een persoonlijk relaas.

Transgender-beweging

De ontwikkeling die de homobeweging de afgelopen tientallen jaren meemaakte, lijkt de transgenderbeweging nu door te maken. Sinds kort, ik schreef het al eerder, manifesteren vogels van diverse pluimage uit de t-gemeenschap zich steeds nadrukkelijker. Een deel van de mensen wil zich niet langer verstoppen en komt open uit voor haar rechten. Zo was deze eerste open dag ook opgezet. De transgender gemeenschap nodigde de buitenwereld uit voor een nadere kennismaking.

Er was een uitgebreid programma opgezet, met lezingen, discussies, een fototentoonstelling, een talkshow gepresenteerd door Catherine Keijl en persoonlijke interviews door Cees van der Pluijm. En op dit mooie programma waren (mijn schatting) rond de honderd belangstellenden afgekomen.

Vele tinten grijs

Als ik het heb over vogels van diverse pluimage doel ik op de brede waaier van mensen die onder de t-gemeenschap vallen. Zoals bij homo- en heteroseksualiteit er heel veel zit tussen 100% hetero en 100% homo, is de diversiteit in de t-gemeenschap nog groter. En die wordt alleen maar groter, omdat mensen tegenwoordig veel zelfbewuster gaan leven zoals ze zich voelen, zonder zich in een keurslijf te laten persen van óf man, óf vrouw. Ik vind dat een heel goede ontwikkeling, al besef ik dat dat bij de ‘gewone’ medemens wel eens de wenkbrouwen doet fronsen.

Het gaat uiteindelijk alleen maar over het recht jezelf te ontplooien op een manier die het best bij jezelf past. Ik vind die verscheidenheid aan mensen een aanwinst voor deze wereld. Iedereen mag daar anders over denken. Maar voor mij geven al die verschillende mensen kleur aan het leven (zoals andere culturen dat ook doen).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En zoals overal is er ook in de t-gemeenschap soms onenigheid. Zo waren homo’s die ‘aan travestie deden’ volgens de anderen geen echte, maar showtravestieten die het alleen maar voor de lol deden. Daar moet ik dan toch wel wat kanttekeningen bij plaatsen. Als heel klein kind deed ik het namelijk al, geheel onbewust. Het feit dat je in de homowereld, na al een strijd gestreden te hebben, ook heel gemakkelijk die kant van je kunt laten zien, wil niet zeggen dat het niet dieper zit. Als homo is er veel meer vrijheid om op een ongedwongen manier uiting aan te geven. Of zoals één van de gastdames gisteren zei: “Als je alleen maar testosteron in je bloed hebt, kun je dat niet!”. En daar sluit ik me graag bij aan.

Wethouder Hans-Martin Don

In Eindhoven heeft onze SP-wethouder onder andere het sociaal-cultureel werk in zijn portefeuille en eerder speldde hij de voorvrouw uit Eindhoven, Yvonne Kraaijeveld, al een koninklijke onderscheiding op. Ook vandaag zou hij komen. Dat bracht me in een lastig parket, wat ik overigens alleen maar aan mezelf had te danken, want Hans-Martin had nergens moeite mee. Ik werd door de gastvrouw voorgesteld aan hem als een bekende. Toen ik wat meer hintte had hij het door.

Met Hans-Martin nog uitgebreid staan te praten over de moeizame verhouding van de SP ten opzichte van homo-emancipatie. Iets soortgelijks hoor ik ook over vrouwen-emancipatie overigens. Toen ik me kandideerde voor Provinciale Staten had ik als hobby opgegeven ’travestie-cabaret’. Toen dat voorgelezen werd, was dat een beetje ongemakkelijk voor mij en de zaal, maar ik vond dat ik het maar eens moest zeggen. Bij die gelegenheid heb ik ook mijn bestuursfuncties voor de Hiv Vereniging meteen maar opgegeven. Geen gedoe meer voor mij. Zó, of niet. En het werd zó. En dat wilde ik maar zo houden ook. Kasten zijn voor kleren, niet voor mensen.

This Post Has 8 Comments

 1. Ik kan hier alleen maar ” Amen” op zeggen !

  Groetjes,

  Monique

 2. Wat een mooi en positief verslag! Het was leuk je te ontmoeten.

 3. Bedankt voor je verslag Ron, leuk om hier het eerste verslag met een beetje inhoud over deze dag aan te treffen.

 4. Hey! Leuk je weer gezien te hebben. Was gezellig. Nu alleen nog rookvrij volgend jaar ;o)

 5. Hallo Ron e.a.

  Mijn vriendin en ik lazen een verslag door John Graat over de Transgender Infodag in het ED. Jammer dat we niet op de hoogte waren. Kunnen we ons ergens aanmelden voor het ons op de hoogte houden van evt volgende activiteiten qua transgender. We houden ons aanbevolen.
  Groeten,
  THIJS

 6. Hoi Ron

  Ik vond het jamer dat ik overdag er niet bij kon zijn. Ik ben er in de avond uren er wel bij geweest. Ik kom er regelmatig als het even kan iedere maand het is er al tijd gezeleg en een goede zweer. Ik ben blij dat deze dag bij veel mensen goed is over gekomen en weer een stapje naar de vrijheid.

  Groetjes

  Haryjete

Geef een reactie