Thuiswerken & Nulandse bomen


Vandaag een dagje werken aan het huis en vanuit het huis. En genieten van het prachtige weer. Voor het eerst buiten gegeten bijvoorbeeld.

En dat terwijl de lente nog moet beginnen!

Vandaag ben ik voor de tweede keer gebeld door een SP-lid over de bomenkap in Nuland. Wat is er aan de hand?

De gemeente Maasdonk, gesteund door het Brabants Landschap, wil stuifzand terugbrengen. Daartoe worden hele bosschages gekapt. Stukken bos waar mensen hun honden uitlieten. Woningbezitters wonen plots niet meer beschut, maar in een wijds landschap. Volgens de Nulandse is er nooit stuifzand geweest en is het Brabants Landschap zelfs actief grondbezitters aan het ebnaderen om hen te bewegen bomen weg te halen.

De gemeente beweert dat alle plannen door de provincie getoetst zijn op de Boswet en beweert dat de APV (die voorschrijft dat bomen met een doorsnee van 75 cm. of meer niet zonder kapvergunning om mogen), niet van toepassing is.

Een typische zaak voor de gemeentepolitiek mét misschien een vleugje provinciale politiek. Ik heb de ambtelijke organisatie gevraagd of de provincie bemoeienis heeft gehad met deze zaak en verder geadviseerd om de moederafdeling (SP Bernheze) in te schakelen. Toevallig of niet, eerder deze week kreeg ik van een ander SP-lid uit Maasdonk ook al en mailtje. Dit keer over de herindeling.

Beide zaken haalden de krant. Hier een ingezonden brief over de bomenkap.

Saillant detail, morgen mogen basisschoolkinderen in Nuland in het kader van de Nationale Boomfeestdag weer een lading bomen en struiken.

Geef een reactie