Stigma Project in Rotterdam

Publié sur 1 reactie 2 minuten leestijd 27 x bekeken

Het Stigma Project is een reizende fototentoonstelling die momenteel in Rotterdam op het Schouwburgplein (tegenover De Doelen) te zien is. Het Stigma Project toont mensen met hiv – onherkenbaar. 

Stigma Project

Dat mensen onherkenbaar in beeld worden gebracht  is een keuze van de fotograaf – Marjolein Annegarn – neem ik aan. En kennelijk ook een voorwaarde voor de modellen. Het Aids Fonds hierover:

Fotograaf Marjolein Annegarn maakte een serie foto’s van niet herkenbare mensen met hiv. De mannen en vrouwen zijn onherkenbaar omdat deze mensen niet in alle situaties open kunnen zijn over hun hiv-infectie.

Het stigma heeft een zichzelf versterkend effect. Door het stigma wordt er te weinig openlijk gesproken over hiv. Dat houdt de vooroordelen in stand, en dus durven mensen er niet over te praten. (volledig bericht hier)

De Hiv Vereniging Nederland werkt ook mee aan het project:

Het stigma is niet overal hetzelfde. “Het hangt erg af van waar je woont en in welke sociale omgeving je leeft. In de grote steden is het vaak minder een probleem dan daarbuiten. Daarom vind ik het belangrijk om met de The Stigma Project in verschillende provincies te exposeren.”, aldus Annegarn.

 

Met deze rondreizende expositie wil Annegarn actuele informatie voor het grote publiek beschikbaar maken: “Veel mensen zijn blijven hangen in het beeld van hiv uit de vorige eeuw en daardoor blijft het stigma in stand. Als mensen weten hoe de situatie nu is, kunnen angst en vooroordelen verdwijnen. Als je weet dat het virus niet overdraagbaar is, wat is er dan nog om bang voor te zijn en waarom zou je iemand dan anders behandelen?” (volledig bericht hier)

De foto’s zijn de trekkers, de teksten begeleidend. De foto’s vertellen juist het verhaal dat je níet open kunt zijn over hiv.

Stigma Project - HIV/AIDS

De vraag die het bij mij opriep: wordt het stigma op hiv niet juist in stand gehouden door mensen onherkenbaar te portretteren? Ik ben geneigd te denken dat deze vorm niet helpend is. Uiteraard respecteer ik de keuzes van individuele mensen met hiv om hun status voor zichzelf te houden. En het is ook goed om die verhalen te vertellen. Maar als het Stigma Project beoogt stigma te verminderen dan zie ik toch liever foto’s van mensen die bewijzen dat open zijn over je hiv wél kan. 

Dat geeft moed en kracht om de stap te zetten. Nogmaals, het geldt niet voor iedereen, maar uit eigen ervaring kan ik melden dat ook mijn tweede coming out de bokken van de schapen scheidde. En er bleek veel minder weerstand en stigma dan ik tevoren had bedacht. 

Zeker in deze tijd van goede medicatie en van PrEP is het van belang het monster dat stigma heet met open vizier te bestrijden. Angst voor hiv was nog nooit zo onnodig. 

Stigma Project - HIV/AIDS

 

 

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie
  • Marc
    7 juli 2019

    Laat ze een keer praten met Gloria (Het Rode Lint)! Gemiste kans voor Rotterdam, en wie sponsort dit?