Het kabinet is er nog niet uit en wil uitstel van het besluit hoe om te gaan met de uitzonderingsbepaling voor scholen op godsdienstige grondslag om homoseksuele leerkrachten te kunnen ontslaan of weugeren aan te nemen. Het ligt een beetje ‘lastig’ tussen de regeringspartijen. De SP wil dat het debat doorgaat.
En daarmee neemt onze woordvoerder Jasper van Dijk andermaal het voortouw. In het Brabants Dagblad en op gk.nl wordt hij als enige geciteerd:
De PvdA wil opkomen voor homo-emancipatie, de ChristenUnie wil dat de vrijheid van onderwijs gewaarborgd blijft. „Het lijkt me dus een splijtzwam in de coalitie”, aldus Jasper van Dijk van de SP. Hij toonde zich gisteren onaangenaam verrast door de ‘uitstelbrief’. Voor donderdag staat er overleg in de Kamer over homo-emancipatie gepland. „Dat moet doorgaan. Als de regering niet regeert, moeten wij het maar doen.”
Het COC heeft al bekendgemaakt dat vóór de Tweede Kamerverkiezingen een meerderheid in de huidige Tweede Kamer voor afschaffen van de uitzonderingspositie van het bijzonder onderwijs is:
In een brief vraagt het COC Kamerleden om het onlangs uitgelekte advies van de Raad van State over de ‘enkele feit’-constructie niet te volgen. Volgens het COC is lesbisch en homoseksueel onderwijspersoneel in de voorstellen van de Raad slechter af.
De COC-visie wordt bevestigd door de hoogleraren Hendriks en Terlouw. In een artikel in het Nederlands JuristenBlad (NJB) dat deze week verschijnt, stellen zij dat de Raad van State de Nederlandse regering helpt om de Europese anti-discriminatieregels te ontduiken.
‘Het advies is een zoektocht naar het behoud van de ruimte voor religieuze scholen om homoseksuele docenten te weigeren in plaats van een poging de Nederlandse wetgeving Europaproof te maken’, schrijven zij. ‘Als onafhankelijk adviseur doet de Raad zichzelf met dit advies tekort’.
Nederland werd eerder al over het discriminerende wetsartikel op de vingers getikt door de Europese Commissie, de Raad van Europa en de Commissie Gelijke Behandeling.
COC-voorzitter Wouter Neerings wijst er op dat niet alleen leraren, maar ook leerlingen volgens de huidige wet gediscrimineerd mogen worden.
‘Het is onbestaanbaar dat we in Nederland anno 2009 een wet hebben waarmee een leerling van school kan worden gestuurd omdat ze de Roze Zaterdag bezoekt of geabonneerd is op homojongerenblad Expreszo’, aldus Neerings, die voorstelt ook deze wetsbepaling te schrappen.
Volgens Neerings zou het van naastenliefde en verbondenheid getuigen, wanneer ook godsdienstige scholen zouden pleiten voor afschaffing van de ‘enkele feit’-constructie.
‘Men zou homoseksuele docenten en leerlingen die worstelen met hun seksuele gerichtheid moeten steunen in plaats van afwijzen’, aldus de COC-voorzitter.
Een Kamermeerderheid van PvdA, SP, VVD, GroenLinks en D66 hebben in het GayVote-onderzoek van het COC bij de laatste Kamerverkiezingen allemaal aangegeven af te willen van de mogelijkheid tot homo-discriminatie in het bijzonder onderwijs.
‘Belofte maakt schuld’, zegt COC-voorzitter Neerings. ‘Daarom ziet het COC het debat over het advies van de Raad van State met vertrouwen tegemoet’.
De Tweede Kamer debatteert op 2 juli a.s. over het homobeleid van Onderwijsminister Plasterk. Dan komt ook het advies van de Raad van State over de AWGB aan de orde en mogelijk ook het kabinetsstandpunt daarover.
Ik schat zo in dat de coalitiepartijen het kabinet niet willen laten splijten over dit onderwerp (peilingen, verkiezingen, PVV). Vandaar maar een uitstel. Het advies van de Raad van State bood ook niet bepaald een uitweg.
christelijk onderwijsdiscriminatiegereformeerdhomoseksualiteitislamitischJasper van DijkLHBTmoslimsprotestantrooms katholiekSP
Reageren?