Gewoon homo zijn (2)

Vandaag weer fris als een hoentje (maar niet heus) om half negen naast mijn bed omdat het pillentijd is en er moet bij gegeten worden. Vanmiddag naar Rotterdam voor het roze SP-netwerk, standpunten formuleren over de nota van minister Plasterk.

Zie hier voor het persbericht met onderaan koppelingen naar de nota zelf, de brief aan de Tweede Kamer en het rapport van het SCP. Interessante reactie gekregen van iemand die aandacht voor de positie van transgenders vraagt.

Het bericht kwam niet via dit weblog binnen, maar omdat de vraag zo mooi aansloot bij onze kritiek heb ik er toch met een SP-pet op op gereageerd. De dame in kwestie (Alice) houdt een weblog bij, waar ze bij wijze van uitzondering een politiek standpunt innam, wat weer uitgroeide tot een grotere actie. Mooi om te zien hoe zoiets kan groeien en hopelijk ook tot resultaat leidt. Maar eerst maar eens de koppeling naar dat weblog, hier.

De nota van minister Plasterk bevat een hele beschrijving van de positie van homoseksuelen en transgenders in Nederland. Daarnaast staan er voorstellen in om de positie te verbeteren. Maar er is het e.e.a. vergeten. Ik vond zelf al dat transgenders er bekaaid vanaf kwamen. Niet allen qua aandacht, maar ook als het gaat om concrete maatregelen. Heel schrijnend is bijvoorbeeld dat mensen die een sekseveranderende operatie ondergaan  daarna bijna niets meer vergoed krijgen. Zoals bijvoorbeeld borstimplantaten en bestrijding van overtollige haargroei. Dat krijgen ‘andere’ vrouwen ook niet, was het argument indertijd. Maar vergeten werd dat vergoeding voor die andere vrouwen soms ook een goede zaak zou zijn, maar vooral dat je het één niet kunt doen en het ander laten. Niet elke transgender heeft het geluk heel jong het traject in te kunnen gaan van sekseverandering en niet elke transgender is gezegend met een ideaal lichaam. Het is dus geen luxeprobleem.

Los daarvan hebben transgenders met meer problemen te maken, zoals discriminatie. Dit alles en meer vandaag bij het roze SP-netwerk waarover later meer.

This Post Has One Comment

  1. Dank je voor de steun.
    Het is keihard nodig want transgenders worden in deze kabinetsnota nog verder gemarginaliseerd dan ze al zijn. We worden doodgezwegen en dat is niet te verteren!
    Protesteer bij de tweede kamer leden, protesteer bij Plasterk en vraag steun bij de politieke partijen die wel naar ons om willen kijken.
    Transgenders willen een menswaardige behandeling. We willen goede gezondheidszorg, acceptatie in de maatschappij inclusief sportdeelname, we willen als mensen behandeld worden, niet als patiënten en onmondigen.

    Alice.

Geef een reactie