Roze ouderen in Rotterdam

Humanitas moet noodgedwongen de medewerker Roze Ouderenzorg ontslaan. GroenLinks Rotterdam stelde vragen aan het college van B&W over de positie van de Rotterdamse lhbt-ouderen.

Roze ouderen in Rotterdam

Omdat ik de afgelopen maanden regelmatig contact had met de medewerker Roze ouderenbeleid van Humanitas Rotterdam weet ik wat er op dit vlak allemaal is bereikt en wat er aan kennis en ervaring verloren dreigt te gaan. Om nog maar te zwijgen over de mogelijke praktische consequenties voor de roze ouderen.

Want als iets me heeft getroffen is het wel de niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit bij Humanitas. Honderden zorgwerkers zijn getraind in het herkennen van lhbt-ouderen en hoe hen de beste begeleiding te geven. Er is een theatervoorstelling opgezet i.s.m. het RCTH dat al maandenlang volle zalen trekt. En er zijn de roze salons die wekelijks tientallen roze ouderen een ontspannen middag in een veilige omgeving bezorgen.

jansjef

Kortom, er moet aan de bel getrokken worden. Gelukkig vond GroenLinks  dat ook en stelde bij monde van Judith Bokhove de volgende schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam. Het persbericht van de GroenLinks-fractie:

GroenLinks ongerust over lot roze ouderen

GroenLinks-lijsttrekker Judith Bokhove maakt zich grote zorgen over homoseksuele, lesbische en biseksuele ouderen in Rotterdamse verzorgings- en verpleegtehuizen. Roze ouderen durven daar vaak niet uit te komen voor hun geaardheid, terwijl de enige ontmoetingsplek dreigt te verdwijnen door bezuinigingen.

De enige ouderenwerker voor seksuele diversiteit in Nederland wordt eind deze week ontslagen bij Humanitas in Rotterdam. Ook de enige ontmoetingsplek voor roze ouderen aan de Bergweg dreigt daarmee te verdwijnen. ‘Dit is ontzettend zorgwekkend’, zegt GroenLinks-lijsttrekker Judith Bokhove. ‘Veel ouderen zijn opgegroeid met het idee dat seksualiteit een zonde is en homoseksualiteit zelfs een doodzonde. In verpleeg- en verzorgingstehuizen heerst daardoor een enorm taboe. Ik hoorde bijvoorbeeld over een vrouw die op haar sterfbed pas durfde te vertellen dat ze lesbisch is.’

Bokhove wil dat D66-wethouder Korrie Louwes een offensief inzet om het tij te keren. Zo moet de Roze Salon worden gered en wil Bokhove dat Rotterdamse opleidingen voor verzorgenden seksuele diversiteit opnemen in het lesprogramma. ‘Het zou ideaal zijn als een verpleegkundige het de normaalste zaak van de wereld vindt om een oudere transgender een hormoonpil toe te dienen.’

Volgens Bokhove is bijscholing van het huidige personeel ook nodig. ‘Mensen die een dubbelleven leiden hebben vaker last van depressies en raken eerder aan de drank. Ook komt eenzaamheid vaker voor onder roze ouderen en hebben zij geen kinderen -en kleinkinderen om hen te helpen als ze hulpbehoevend worden. Je ogen moeten wijd openstaan om dit soort problemen te herkennen. Het taboe moet eraf, bij iedereen.’

roze-ouderen-4-2
Foto’s: Jan Maaskant & Sjef Krommenhoek (r)

This Post Has One Comment

  1. Wat hierboven staat is het persbericht van GroenLinks. De schriftelijke vragen kun je nalezen als download onderaan dat bericht, op de website GroenLinks-fractie.

Geef een reactie