biologisch-dynamische eitjes
Gisteren schreef ik dat ik vandaag misschien een eko-eitje méér zou nemen. Ik keek nog eens goed op de doos, maar onze eitjes hebben het demeter-keurmerk, biologisch-dynamisch dus. Nog wat strenger dan biologisch. Wat is nu het verschil?

Ik neem de tekst van het doosje maar even over (helaas werkt de webstek niet):

…Iedere kip heeft 4 vierkante meter buiten-uitloop. In een hok zorgen zitstokken voor een natuurlijke plek voor de kip om te slapen. De vloer is bedekt met een dikke laag stro. De snavel wordt niet ‘gekapt’, zodat dit voor de kip zo belangrijke tastzintuig behouden blijft. Tussen de hennen lopen hanen waardoor de kippen zich beschermd voelen. Het biologische-dynamische voer bevat geen medicijnen en genetisch gemanipuleerde grondstoffen. Het voer komt grotendeels van de bedrijven zelf…

Op de pagina van het Voedingscentrum (‘eerlijk over eten’), staat naar ik mag aannemen niet-gekleurde informatie over de verschillende landbouwmethoden. Bij biologisch-dynamisch staat:

Biologisch-dynamische landbouw

Biologisch-dynamische boeren (BD-boeren) gaan nog een stapje verder dan hun biologische collega’s. Ze voldoen aan de biologische eisen en daarbovenop aan specifiek biologisch-dynamische eisen.

De BD-landbouwmethode komt voort uit de antroposofie, een levensvisie die begin vorige eeuw in Duitsland door Rudolf Steiner is ontwikkeld. Uitgangspunt is dat er een samenhang bestaat tussen mens, plant, dier, bodem en kosmos. De onderlinge levensprocessen worden in de biologisch-dynamische landbouw zo veel mogelijk ondersteund. Zo kunnen boeren werken met een zaaikalender en homeopathische kruidenpreparaten en wordt er gestreefd naar een kringloop van voer en mest op het eigen bedrijf.

Meer feiten en weetjes over biologische landbouw in de ekogids op internet. Overigens meldde Omroep Brabant gisteren dat ‘ons’ provinciehuis de meeste biologische producten in de aanbieding heeft in vergelijking met andere provincies. Aanstaande vrijdag staat de biologische landbouw op de agenda van de commissie Ruimte & Milieu, zie hier.

Geef een reactie