National Museum Phnom Penh

National Museum Phnom Penh
twijfelen, Phnom Penh, Cambodja,

Dag 2 van 5 zwart-witfoto’s: vandaag het National Museum in Phnom Penh.

National Museum

Ik kreeg een uitnodiging om naar het National Museum te komen. Tot nu toe had ik dat museum zorgvuldig gemeden. Want alhoewel er prachtige Boeddhabeelden staan, zijn antieke kunstschatten (ik heb het echt over honderden of meer dan duizend jaar oude beelden en relieken) niet aan mij besteed.

Maar nu zou ik rondgeleid worden door een student van de Royal Academy of Arts, en wie kan daar nu iets tegenin brengen? En ik moest nog een foto maken. Het gebouw zelf is vrij klassiek van opzet (Cambodjaans klassiek), maar bood wel mogelijkheden voor een mooie foto dacht ik.

Binnen mocht niet gefotografeerd worden bij de oude beelden, en alhoewel ik geen flits wilde gebruiken, waren ze onverbiddelijk. Misschien heeft het wat te maken met het verkwanselen van oude beelden door vreemde mogendheden uit het verleden. En dat ze nu liever  alles in eigen hand willen houden. Of alle risico van geflits vermijden.

Maar goed, dit is het resultaat, met toch nog een glimpje van binnen, al is het de winkel:

Phnom Penh - National Museum
twijfelen, Phnom Penh, Cambodja,

Hedendaagse kunst

Waar wel gefotografeerd mocht worden was bij een mini-expositie van hedendaagse kunst uit Indonesië. Altijd interessant om Aziatische moderne kunst te zien. Ik ben geen kenner, maar meen wel een overeenkomst te zien tussen wat jonge kunstenaars verstaan onder ‘modern’. Ik zag het in Thailand, Cambodja, Singapore en misschien vergeet ik wel een land. Relatief vaak zie je traditionele beelden de overhand hebben.

Hieronder twee voorbeelden die me het meest aanspraken:

https://www.flickr.com/photos/ronvanzeeland/16000973941
Werk van Aidi TYupri, klik hier voor meer informatie.
https://www.flickr.com/photos/ronvanzeeland/15380692264
Werk van S. Dwi Stya Acong, klik hier voor meer informatie.

This Post Has One Comment

Geef een reactie