Naar het MAS in Antwerpen

Naar het MAS in Antwerpen

Woensdag waren we een dagje in Antwerpen. Aanleiding: het Museum aan de Stroom. Het gebouw op zich is de moeite waard.

Willem Jan Neutelings en Michiel Riedijk van Neutelings Riedijk Architects tekenden voor het ontwerp, en het mag er zijn. Zowel van binnen als van buiten is het een belevenis. Tip 1: als je enkel het gebouw wilt bewonderen, je mag gratis naar boven met de roltrappen. Op elke verdieping een ander spectaculair uitzicht.

Tip 2: koop een toegangskaartje en je mag ook de museumzalen in, die zich in het hart van het gebouw bevinden. Je komt in een compleet andere wereld. Van de openheid van de buitenste schil naar de beslotenheid van een museumzaal. Het contrast doet zijn werk.

Er zijn drie musea die een plek hebben gekregenin het MAS: het Etnografisch Museum, het Nationaal Scheepvaartmuseum en het Volkskundemuseum. Stuk voor stuk musea waar ik normaal gesproken mijn neus voor ophaal, niet mijn ding. Ondanks dat, waren de tentoonstellingen best de moeite waard. Het zal duidelijk zijn: de architectuur trok ons naar het MAS, niet de inhoud.

De horeca tegenover het MAS zal ook blij zijn met de komst van het MAS, de café’s doen goede zaken. We zagen zowaar een BV’er aanschuiven op het terras van Waanzee (overigens veel biologische spijzen op de kaart). Steph Goossens – Cois Pelkmans in de Vlaamse soap Thuis. En dat was al de tweede keer dat we hem zagen. Ik heb me bedwongen en heb hem rustig van zijn lunch laten genieten.

Geef een reactie