Zaterdag een dagje Leiden. Met vrienden naar Stedelijk Museum de Lakenhal waar een overzichtstentoonstelling te zien was van Jan Wolkers’ werk.

Veel werk gezien wat ik niet kende van Jan Wolkers. Als tiener  ben ik opgegroeid met zijn boeken, dus voor mij was hij lange tijd op de eerste plaats een schrijver. Van boeken waarin wat gebeurde, erg gewild op de verplichte boekenlijst dus. Later wist ik van zijn monumenten, veelal van glas.

Niet op de tentoonstelling, wél in de kantine van het hoofdkantoor van TNT Post in Den Haag.

Maar dat hij ook andere werken had gemaakt zag ik bij een rondleiding door het hoofdkantoor van TNT Post, vorig jaar juni (zie hier). En nu zag ik nóg meer, en nóg andere soorten werken. Mooie schilderijen van en massa vette punten olieverf op doek. En het topstuk wat mij betreft: Compositie van steengruis, goudverf en koeiestront  (ik hoor sommigen al grinniken, maar het was echt heel mooi).

Minpuntje was wat mij betreft de samenstelling. De abstracte objecten hingen tussen de oude meesters. De ‘werken met stippen’ hingen in een aparte zaal en kwamen hierdoor meer tot hun recht.

Na De Lakenhal nog een frisse wandeling gemaakt door de binnenstad van Leiden. De foto’s zijn genomen vanaf de burcht.

Geef een reactie