Mezelf hoef ik het niet meer te vragen, ik weet al een jaar of negen dat ik heel (hiv-)positief ben. Het Aids Fonds startte gisteren een niet bepaald overbodige campagne om mensen voor te lichten over hiv en aids. Een echte multi-mediale campagne.

Want alles wordt ingezet: hyves, youtube, twitter, linkedin, facebook en myspace en er is natuurlijk een ordinaire webstek, abriposters en een spotjes op televisie. In het buitenland zag ik al dergelijke campagnes. Hier is het lang geleden, en zoals gezegd niet overbodig:

Onderzoek TNS NIPO mei 2009

Angst en onwetendheid
Bijna iedere Nederlander is op de hoogte van het feit dat iemand met hiv de hand schudden geen risico met zich meebrengt. Toch denkt bijna een op de zes Nederlanders dat contactsporten waarbij veel gezweet wordt, risico op hiv-infectie met zich meebrengt. Twee op de vijf Nederlanders denken dat tongzoenen met iemand die hiv heeft, gevaarlijk is. Ouderen en laagopgeleiden schatten het risico van een aantal situaties hoger in.

Bijna tweederde van de Nederlanders vindt dat een groepsleid(st)er die hiv-positief is, verplicht is de ouders van deze kinderen hiervan op de hoogte te stellen. Ruim een kwart (27 procent) van de Nederlanders eet liever niet in een restaurant waarvan een van de koks hiv-positief is.

Bemoedigend echter is dat inmiddels de meerderheid van de Nederlanders weet dat hiv geen doodvonnis meer betekent.

Houding
Drie kwart van de Nederlanders zou een collega met hiv niet anders benaderen in het dagelijks contact dan een collega die geen hiv heeft. Voor een op de zeven Nederlanders is dit echter niet het geval.

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders denkt dat er in Nederland vooroordelen heersen over mensen die hiv-positief zijn. Echter, slechts een minderheid lijkt zelf vooroordelen te hebben. Hierin zit een vreemde discrepantie. Vooral omdat uit het onderzoek van vorig jaar onder hiv-positieven gebleken is dat zonder uitzondering alle deelnemers ooit negatieve reacties hebben ervaren.

Aan het TNS NIPO-onderzoek ‘Hiv en stigmatisering in Nederland’ in opdracht van het Aids Fonds deden 1024 respondenten uit alle lagen van de bevolking mee.

This Post Has One Comment

Geef een reactie