Hand in hand in Rotterdam

Hand in hand in Rotterdam

Gisteren stonden ruim 200 mensen hand in hand in Rotterdam uit protest tegen het geweld tegen het in elkaar trappen van een lesbische vrouw die hand in hand liep met haar vriendin. De opkomst mooi in getal, maar nóg mooier in diversiteit. Toch wat kanttekeningen. Gaat het wel zo slecht en waarom roeptoetert knetterrechts?

Hand in hand in weer en wind

Wat de kinderen van 12 en 15 jaar (meiden) bezielden om een lesbische vrouw die hand in hand met haar vriendin op het Schouwburgplein liep in elkaar te trappen, dat is nog een raadsel. Dat ze eerder al agressief gedrag tentoon spreidden staat inmiddels ook al vast. Het zorgde voor verontwaardiging in de lhbti-gemeenschap in Rotterdam en in de politiek (uiteraard). Hangout010 organiseerde gisteren een hand-in-handactie op het Schouwburgplein, maar kon dit weer niet voorzien:

Desalniettemin besloot ik de elementen te trotseren en toog naar het Schouwburgplein, alwaar ik na enig speurwerk een bonte verzameling deels doorweekte mensen zag schuilen onder het afdak van de schouwburg. Veel politici aanwezig, van links tot rechts wordt de urgentie gevoeld blijkbaar. Maar vooral ook – en dat stemt me telkens weer blij – een superdivers gezelschap uit onze Rotterdamse LHBTI-gemeenschap. Alle kleuren, jong en oud en alles er tussenin, mannen, vrouwen en transgenders. Mooi om te zien. En niet te flauw om met dit weer te laten zien dat ze (we) er mogen zijn.

Ik zag veel bekenden uit GroenLinks en SP, van Stichting Mara, het COC. Maar het leukst van alles is dat je twittermatties tegenkomt. Ik leen hier alweer wat van een VVD’er. Ik werd namelijk vriendelijk begroet door Antoinette Laan, met wie ik enkel en alleen via twitter verbonden was. Daar was ook Julie van Mol die me begroette met “Jij bent Ron van Weert, van de SP”. Bijna goed. “In ieder geval heel erg links”. Weer bijna goed.

Links had ik de hand van Jimmy Smet van GroenLinks vast en rechts de hand van Chantal van de Wijk, BOA en in uniform. Mooi die solidariteit.

Hieronder een korte impressie, geleend van het twitteraccount van de Rotterdamse VVD:

Knetterechts roeptoeteren

Powned was er ook, ik keek hun uitzending even terug (niet schrikken, ik sta op de achtergrond kou te lijden). En zoals verwacht enkel rechts geluid voor hun roze microfoon gehaald, waaronder Lennard van Mil, voorzitter van Jong Leefbaar Rotterdam die even vergat dat Leefbaar Rotterdam óók al jarenlang in de positie verkeert ‘er iets aan te doen’, maar blijkbaar tevergeefs:

(…) Politici als Alexander Pechtold zijn al jarenlang in de positie iets te doen, en dat doen ze niet, dus het nu tijd voor actie.

Maar dat komt natuurlijk even niet uit, een jaartje voor de gemeenteraadsverkiezingen. En kritische vragen aan rechts dat aan de macht is hier, daarvoor moet je blijkbaar niet bij Powned zijn.

Blijkbaar is het ook onder ons soort mensen nogal in om erg ferme taal uit te slaan tegen geweld. Dat is al lang niet meer het monopolie van rechtsdraaiende menschen. En natuurlijk ben ik ook tegen geweld, en natuurlijk wil dat iedereen onze Grondwet naleeft en geweldloos door het leven gaat. Maar stoere praat daar lossen we niks mee op.

En lekker gemakkelijk schoppen tegen het politiek establishment –  voor het gemak even vergetend dat jouw knetterrechtse partij daar al wat jaren deel van uit maakt – lost ook niks op.

Knuffelen in de koopgoot

Laat ik nu de laatste jaren het gevoel hebben dat het in Rotterdam beter ging. Zo liep ik vorig jaar met mijn nichtje door de koopgoot alwaar we een stelletje op een bankje tegen een boom zagen knuffelen. In het voorbijgaan zagen we dat het twee jongens waren.

Hand in hand in Rotterdam

Ook vorig jaar zat ik met een Amsterdamse vriend op het terras van Loge90 toen niet lang nadat ik zei dat hier wel eens jongensstellen hand in hand langsliepen toen, verhip, er zo’n koppel voorbij kwam. Dit alles kan alleen maar als men zich veilig acht, anders laat je het wel uit je hoofd. Persoonlijk denk ik dat de meeste mensen zich niet veilig genoeg voelen dit te doen, anders was het wel vaker te zien op straat. Bekijk vooral ook nog eens de toespraak van Panti Bliss die ik hier eerder postte.

Ik weet dus niet of de aanleiding voor deze actie een incident was. Het komt vast vaker voor, maar wat is de trend in Rotterdam? En wijkt die af ban andere steden of provincies? Ik kan me voorstellen na de periode waarin Rotterdam veelvuldig negatief in het nieuws was eind jaren negentig, begin deze eeuw (zie mijn eiogen Youtube-archief in deze), dat de stad nu vooroploopt in positieve zin. Maar ik weet het niet, verwacht van mij dus geen stellige uitspraken hierover.

In ieder geval, ik zie wat vaker gelijkslachtige affectie in het openbaar in mijn stad en dat stemt me op zijn minst ene beetje positief.

Roze in Blauw

Dat brengt me bij de politie, die ook aanwezig was. En niet enkel voor de handhaving. Roze in Blauw was er ook. Dat is mooi. Maar er moet me wel iets van het hart (en dat heb ik ook gedeeld met hen). Vorig jaar was er een schietpartij in de rozentuin van het Museumpark (een bekende cruiseplek) en ik kende een getuige. Ik belde het landelijke nummer van Roze in Blauw (lhbti-agenten). De Rotterdamse receptionist wist van geen Roze in Blauw, maar zette mijn vraag wel door en niet veel later was er e-mailcontact over deze zaak. Men vroeg mij of mijn gegevens doorgestuurd mochten worden zodat ik heb in contact kon brengen.

Waarop een lange stilte volgde… totdat ik bij Opsporing Verzocht een oproep zag voor getuigen in deze zaak. Niet veel later kreeg ik bij Rotterdam Pride een agent van Roze in Blauw bij de informatiekraam van Untenu en die legde ik het verhaal voor. De dame was niet blij, we wisselden contactgegevens uit met de belofte dat ik nog wat van haar zou horen. Dat moet nu nog gebeuren.

De agent van dienst bedankte me gisteren voor het delen van mijn verhaal. Er was een wisseling van bestuursleden geweest, maar verder werd er niets meer beloofd.

Misschien ook maar beter.

Geef een reactie