Met de fiets naar de Moerputten met als toetje een wandeling over de gerestaureerde spoorbrug, onderdeel van het voormalige halve-zolenlijntje.

Als kind heb ik nog gewandeld in de Moerputten, volgens mij is er nog een vervallen eendenkooi. De Moerputtenbrug had ik nog nooit in het echt gezien. Vandaag op de fiets, en een beetje op de gok richting Moerputten gereden.

Op een gegeven moment zie je de oude spoordijk liggen. Dan moet je er nog komen. Eerst kwamen we bij een vervallen brug (foto hieronder), dit kon ‘de’ Moerputtenbrug niet zijn, die was immers gerestaureerd. Twee dames met fietsen aan de ene kant, en een mijnheer aan de overkant, de andere heer was met veel moeite (en gevaar voor eigen leven) de fietsen aan het over sjouwen. Bedenk dat tussen de stalen leggers niets is, behalve een afgrondje.

Gelukkig was er een paadje naar beneden wat we na de dames maar genomen hebben. Vervolgens kom je op de oude spoordijk die bezaaid ligt met grind. Fietsen gaat soms niet eens.

En dan is daar de Moerputtenbrug (zie voor ‘de’ Moerputtenbrug ook de bovenste foto). De volgende foto illustreert mooi waarom de bijnaam van de spoorverbinding tussen Den Bosch en Lage Zwaluwe het halve-zolenlijntje genoemd werd. Volgens het informatiebord was in 1830 behoefte aan een snellere verbinding met de Langstraat, waar veel leerindustrie was. In 1881 begon men met de bouw van de spoorlijn. Tegen de tijd dat de eerste spoorlijn er lag zakte de schoenenindustrie in en is het dubbele spoor er niet meer gekomen. Het geld was op. Er was wel rekening gehouden met een tweede spoor. Vandaar het halve-zolenlijntje.

Aan het einde van de brug zie je het Paleiskwartier met daarachter de Sint Jan. We bleken veel dichter bij de brug te wonen dan we dachten, maar voor de beleving was het maar goed dat we van de andere kant zijn gekomen.

Vreemd eigenlijk, zó dicht bij de stad en ondanks het ideale wandel- en fietsweer, weinig mensen te bekennen. Wel een aarader overigens.

This Post Has One Comment

  1. Mooie foto’s! Vooral die eerste van ‘de brug’ – lijnen lopen precies mooi parallel!

Geef een reactie