Zondag was ik aanwezig bij de sponsorbijeenkomst annex presentatie van stichting Document Our History Now. Doel: de geschiedenis van de LHBT-beweging in Zuidoost Azië vastleggen.
Om meer dan één reden was ik geïnteresseerd naar de bijeenkomst in OBA in Amsterdam. Allereerst heb ik de initiator Robert Witlox meermalen ontmoet in Azië, toen hij bezig was met dit project. Daarnaast komt Cambodja al ruimschoots aan bod in het snel groeiende curriculum. Er was zelfs een Cambodjaanse filmmaker aanwezig in de zaal: Vanna Hem. Veel overlap met wat Stichting Untenu beoogt, dus redenen genoeg om met Ton de Coster af te reizen naar Amsterdam.
Document Our History Now

Tijdens de presentatie werd door oprichter Robert Witlox benadrukt dat het vastleggen van de geschiedenis van de LHBT-beweging overal ter wereld van belang is om te leren voor de toekomst. In Zuidoost Azië was er op dit vlak nog nauwelijks ervaring met het maken van documentaires door de doelgroep zelf. Document Our History Now wil niet alleen meebetalen aan het realiseren van documentaires en fotoreportages, maar ook filmmakers in staat stellen hun vaardigheden te vergroten en ene netwerk op te bouwen. Films en foto’s moeten ook gezien worden.
Het mes snijdt aan twee kanten: veel van wat nu gebeurt in dynamisch Zuidoost Azië wordt vastgelegd voor volgende generaties, maar tegelijkertijd leveren de producties ook ene bijdrage aan de LHBT-emancipatie.

Vanna Hem & Stichting Untenu
Vanna Hem (of Hem Vanna zoals het gebruikelijk is in Cambodja) was aanwezig en werd geïnterviewd door Dennis Boutkan. Dat het werk van Stichting Unte nu in Cambodja nog niet bij iedereen bekend is, bleek wel. Want Vanna meldde dat er veel NGO’s in Cambodja actief zijn, voornamelijk op het gebied van gezondheid. Maar juist de hiv-positieve LHBT’s, vaak arm, daar was nog niemand voor actief.
Een betere aanleiding om het aan te spreken had ik natuurlijk niet, en gelukkig hadden we elkaar in Cambodja al eens gezien. Ik heb hem bijgepraat over Stichting Untenu en dat de hoofdpersonage uit zijn documentaire Karma precies de doelgroep is van ons fonds. We zien elkaar binnenkort in Cambodja, en dan praten we verder.
KARMA?
Hieronder het voorproefje van Karma, van filmmaker Vanna Hem. De hoofdrolspeelster heb ik zelf eens geïnterviewd. Deze film mag UNTENU inzetten bij de fondsenwerving. Met Vanna Hem is afgesproken dat de hoofdpersoon deelt in de opbrengst: doel is een opleiding voor haar te betalen zodat ze in staat is om te stoppen als sekswerker.
Trailer from Document Our History Now on Vimeo.
CambodjaDocument Our History NowHem VannalgbtLHBTRobert WitloxUntenuVanna Hem
Ton de Coster
30 september 2014Mooi verslag, Ron. Maar is het nou Vana of Vanna? Ik hou het vooralsnog op het laatste.
Ron van Zeeland
5 oktober 2014Ik zie overal Vanna, dus ik denk ook Vanna.
Ton de Coster
5 oktober 2014Het verwarrende is dat hij zich op Facebook zelf Vana noemt.
Ron van Zeeland
5 oktober 2014Klopt ja, zo ken ik er meer daar met hele veel variaties op een naam. Ik houd het maar op twee ennen.