December = Untenu-maand

December = Untenu-maand

Ik loop hopeloos achter. Na een druk weekeinde (alweer een week geleden) bevind ik me nu in Lissabon. Tijd om terug- en vooruit te blikken op de Untenu-maand die december is.

Untenu-weekeinde

Dat begon al vorige week vrijdag toen ik als Sheilla Bijoux samen met mijn partner in crime Zarah Meander (alias Mimi Exster, alias Mireille van Leuven, alias Greet van Scheveningen, alias Fatima Fayruz) optrad ten behoeve van videomateriaal ter promotie van onze onbaatzuchtige activiteiten voor Stichting Untenu. 

Ja die Zarah dat is me er eentje (zeg maar dat zijn me er een stuk of vijf). Ze wordt een dagje ouder en dat was te merken. Op het podium nog immer een beest, maar na afloop merkte ik wel dat de jaren zijn gaan tellen. Het bleek een al te vermoeiende exercitie geweest die ons noopte tot herbezinning van onze activiteiten.

Wees gerust, we zullen nog wel af en toe verschijnen, zeker als men ons een flinke zak met geld voor de neus houdt – die wij dan terstond doorsluizen naar de bankrekening van Untenu.

Untenu: noodhulp

We hadden voor de laatste maanden beperkt budget vrijgehouden voor noodhulp aan LHBTI’s met hiv in Cambodja. Natuurlijk is noodhulp altijd noodhulp, maar ook bij de aanvragen zitten ernstiger zaken. Speciaal daarvoor was dus een potje vrijgehouden.

En een druk weekeinde kan altijd drukker. En zo kwam er – terwijl ik zaterdagochtend brak achter mijn computer kroop – een bericht uit Cambodja binnen van een werkelijk broodmagere man. Hij was pas sinds een half jaar aan de hiv-medicatie, maar wat erger was: hij had tuberculose en moest heel dringend naar het ziekenhuis. Gelukkig konden we snel handelen. Lees het verhaal hier.

Untenu-evaluatie

Na mijn eigenste herbenoeming – voorafgegaan door een goed evaluatiegesprek – was het nu de beurt aan Ton de Coster (alias Zarah Meander etc.). Zijn eerste termijn van vier jaar als lid (en voorzitter) van Untenu’s Raad van Advies zit er bijna op. Een mooie gelegenheid om vanuit zijn perspectief de werkzaamheden van de stichting te evalueren.

Dat deden we in Breda, waar Nieuwe Ruimte zo vriendelijk was om ons voor een prikkie gebruik te laten maken van één van hun faciliteiten.

Khmer Lotus Cookie

Dat ging allemaal voorspoedig. En in de bestuursvergadering na afloop werd Ton herbenoemd als lid van de Raad van Advies. Na afloop aten we in ’s lands enige Cambodjaanse restaurant, genaamd Soksabbay. Voorzichtigheidshalve had ik telefonisch navraag gedaan over de mogelijkheden voor de planteneters, want de menukaart bood redelijk weinig. Gelukkig was de kokkin zo vriendelijk speciaal een vegetarische curry te maken, bereid met zijdentofu. Het was heerlijk.

Om zijn herbenoeming te vieren, trakteerde Ton op bloemenkoek.

Meander & Bijoux pieken met kerst

Dit wordt onze uitsmijter van 2019: een optreden bij de Zondagmiddagsalon van COC Noordoost Brabant:

https://www.facebook.com/ronvanzeeland/posts/3145908562091932

Fatima Fayruz en Zuster Clementia Maculanda zorgen voor een interculturele kerstervaring waar de schunnige liedjes niet zullen ontbreken. Daarnaast zullen ze massaal de sjaals van Untenu aan de mens te proberen te brengen. 

This Post Has One Comment

  1. We hebben er zin in! Het wordt móóóói!!!
    (Met dank aan Simone Kleinsma)

Geef een reactie