In Nederland mogen transgenders een geslachts-veranderende operatie ondergaan. Na een lang traject van medische onderzoeken en gesprekken met psychologen volgt de geslachtsverandering die ook wettelijk wordt erkend. Maar niet alles wordt vergoed.

Het is mooi dat dat kan in dit land, maar minder fraai is dat enkele eveneens essentiële operaties en medische handelingen na de geslachtsveranderende ingreep plotseling voor eigen rekening zijn. Andere vrouwen moeten deze cosmetische ingrepen ook zelf betalen is dikwijls het argument.

Vreemd natuurlijk, want borsten horen er natuurlijk bij en baardgroei weer niet.

Dinsdag vindt in het Bossche gerechtshof het eerste proefproces plaats om borstprotheses vergoed te krijgen. Hieronder de oproep die rondgaat om indien mogelijk aanwezig te izjn op de publieke tribune van de rechtszaal:

Op 12 augustus 2008 is de eerste rechtzaak in de Nederlandse geschiedenis in Den Bosch, over de vergoeding van borstprotheses voor transseksuelen. Dit gezien het feit dat er weinig zaken landelijk goed geregeld zijn voor deze groep.

Op korte termijn zijn er twee rechtszaken, die voorkomen bij de rechter in Den Bosch. Deze zaken hebben te maken met de vergoeding voor de borstoperatie (borstprotheses) voor transseksuelen.

Op dit moment is er geen wetgeving, die transseksuelen in staat stelt, om op een normale en verantwoorde manier te kunnen transformeren.

Ik heb in deze de gelegenheid genomen om bezwaar en beroep aan te tekenen, bij de zorgverzekeraar en bij de gemeente Vught. Met als gevolg de twee rechtszaken die er nu aankomen.

De zorgverzekeraar en de gemeentes kaatsen de bal heen en weer, wanneer het gaat over vergoeding van een borstoperaties voor transseksuelen. Om deze reden heb ik, in overleg met mijn advocaat, besloten om twee rechtszaken te voeren. Op deze manier kan de rechter besluiten waar de borstoperatie vergoed behoord te worden.

Allebei de rechtszaken zijn even belangrijk. Het einddoel is de vergoeding voor de borst operatie. De rechter heeft het verzoek gedaan voor een meervoudige kamer, omdat het nu een principiële rechtszaak word. In de meervoudige kamer zijn er meerdere rechters die zich buigen over deze rechtszaak.

De rechtszaak zal plaatsvinden op 12 augustus 2008 om 9.30 uur.
De plaats is Sector kanton ‘s-Hertogenbosch
Leeghwaterlaan 8
5223 BA ‘s-Hertogenbosch.

Geef een reactie