Ik realiseer me soms dat ik hier op mijn woorden moet letten, bijvoorbeeld als collega’s of vrienden vragen of het nog wel gaat (‘want je had het nogal druk’). En dat hebben ze dan van dit blog. Maar dat was mijn keuze, en ik vind het nog steeds leuk om te doen. Wat ook leuk maar vooral interessant was, was de conferentie die Basta! organiseerde: Geef discriminatiebestrijding handen en voeten. In de Verkadefabriek in Den Bosch, afgelopen donderdag.

Ik was een beetje een vreemde eend in de bijt omdat de provincie daar niet heel veel aandacht voor heeft. Voor iedereen lag een naamplaatje klaar, voorzien van een gekleurd plakkertje. Ik heb er zelf even bijgeschreven dat ik van de SP-fractie was, anders zou men nog denken dat ik daar namens Hanja Maij-Weggen was, en dat was dus niet het geval. Wat ik me ook realiseerde was dat ik me daar als een vis in het water voelde, terwijl ik op homo-emancipatiegebied officieel niets doe. Het roze SP-netwerk is tenslotte ook maar informeel, maar daarover morgen weer meer (verslag SP-congres). Het leuke van statenlid zijn is, dat je meetelt en achter de schermen toch invloed kunt hebben.

 

Zo was ik door het rode plakkertje op mijn naamkaartje ingedeeld bij de burgemeesters en gemeenteambtenaren voor de deelbijeenkomst. En dat biedt mogelijkheden. Maar eerst het begin. Burgemeester Rombouts hield een bevlogen toespraak waar hij zijn persoonlijke betrokkenheid toonde. Het enige minpuntje, maar dat gold voor meer deelnemers, dat Rombouts het consequent over rassendiscriminatie had. En dat terwijl basta! nadrukkelijk een breed meldpunt discriminatie wil zijn. Gelukkig waren er genoeg holebi’s aanwezig die voor tegenwicht konden zorgen.

Wieke Wijnen & Hubert Fermina
Directeur van Basta! Wieke Wijnen en directeur Hubert Fermina van Artikel 1.

Zo was er een stevige COC-delegatie, waren er Amnesty-mensen die actie voerden voor de vrijheid van holebi’s in Turkijke. Ook Hubert Fermina, directeur van Artikel 1, en openlijk homoseksueel, was prominent aanwezig. Bij de deelbijeenkomst met bestuurders zat ik tussen Hubert Fermina en burgemeester Klitsie van Oss. Die hield een inleiding over het bekroonde Osse integratiebeleid. Waarna Hubert Fermina aandacht vroeg voor homoseksualiteit en allochtonen. Na de voordracht van de Schijndelse burgemeester kon ik mijn ei kwijt. Instemmende opmerkingen van de Osse burgemeester naast me. Ons punt was gemaakt. Het is maar weer gebleken: als homo’s zelf hun mond niet opendoen, worden we verzwegen of over het hoofd gezien.

Van de COC-ers hoorde ik dat het bij hun bijeenkomst over niets anders gegaan was. Goed om te horen dat er voor het hele scala aandacht was. Dat er ook gelachen kon worden, bleek bij de evaluatie in de plenaire zaal. Een jonge ondernemer (Tukker van Turkse afkomst) die heel vrijmoedig zei dat we meer met elkaar moesten praten. Homo’s met Turken en andersom. En en passent bij de ontvangst van de fles wijn (als dank voor het voorzitten) nog wat vooroordelen wegnam.

Zo’n warm bad met mensen die het goed menen en er met elkaar wat van willen maken in dit land heb je (ik in elk geval) af en toe nodig. Als tegengif voor al het cynisme en verbaal geweld van de Verdonken en Wildersen van deze tijd.

This Post Has One Comment

  1. Beste Ron, heb jij nog fotos van het symposium, ik zou die graag als het van jou mag willen gebruiken bij het uitgebreide verslag!!
    Als je ze nog hebt wilt je ze mij dan mailen.
    groeten Mieke Peters

Geef een reactie