Ja, dat gaat over ons, de Brabantse Provinciale Staten. En het stond boven het hoofdredactioneel commentaar van het Brabants Dagblad.

Verder over Essent vandaag: oproep aan Brabanders om vrijdag naar provinciehuis te komen en een interessant artikel in NRC Handelsblad.

Maar eerst het commentaar uit het Brabants Dagblad. Ik kan het niet op de webstek vinden, en het is te scherp om te missen:

Spek en bonen-parlement?

Vormen de 55 leden van Provinciale Staten in Noord-Brabant een clubje dat slechts voor spek en bonen mag meepraten? Binnen een week krijgen we hopelijk het antwoord, maar alleen al het feit dat de vraag nu nog in de lucht hangt, geeft te denken over het democratisch gehalte van het provinciebestuur in Brabant.

Op vrijdag 24 april vergaderden de Brabantse statenleden elf uur lang over de voorgenomen verkoop van de Essent-aandelen aan het Duitse energiebedrijf RWE. Een krappe meerderheid van de staten keerde zich uiteindelijk tegen de verkoop, maar volgens de Provinciewet ligt de uiteindelijke beslissing over het aandelenpakket toch in handen van Gedeputeerde Staten. In Overijssel waren de gedeputeerden zo sportief om vóóraf te bepalen dat zij het besluit van Provinciale Staten hoe dan ook zouden respecteren, maar in Brabant heeft de stemming van 24 april slechts de status van een ‘signaal’.

Vrijdag maakte gedeputeerde Hoes bekend dat het besluit over Essent tenminste een week wordt uitgesteld. In de tussentijd gaat GS aftasten hoe zwaar de straf zal zijn als het besluit van 24 april genegeerd wordt. Met andere woorden: worden de gedeputeerden naar huis gestuurd als ze het ‘signaal’ van de statenleden in de wind slaan?

In de Essent-discussie komen economische, financiële en ook ecologische belangen samen. Een eventuele verkoop van de aandelen heeft grote gevolgen, zoals ook het behóud van de aandelen omvangrijke consequenties heeft. Een kwestie van dergelijke omvang mag niet lichtvaardig afgehandeld worden.

Wie ziet hoezeer de leden van Provinciale Staten zich hebben vastgebeten in het dossier, beseft echter dat zij niet over één nacht ijs zijn gegaan. Het gegeven dat de fracties van PvdA en VVD tot op het bot verdeeld zijn, bewijst ook dat de statenleden niet de gemakkelijkste weg hebben gekozen. Als Gedeputeerde Staten dat allemaal terzijde durven te schuiven, verdienen ze het om van het provinciale pluche getrokken te worden.

NRC waag ik maar niet helemaal te citeren, maar wel een paar pikante uitspraken:

Elzinga voorspelt dat GS van Noord-Brabant wat extra toezeggingen van Essent en RWE bedingen. “Als pleister op de wonde.” Maar die toezeggingen zijn slechts “ketelmuziek. Franje om het aantrekkelijk te maken, maar die in wezen weinig voorstelt”.

Hans Engels, hoogleraar gemeenterecht in Leiden en Eerste Kamerlid voor de D66 gelooft, net als collega-hoogleraar Elzinga, dat het voor de hand ligt dat GS de Essent-aandelen verkopen. “GS zullen nu aan het sonderen zijn bij de fracties of het gedonder zal opleveren als ze toch instemmen met de verkoop van de aandelen.” Hij vindt het “een aantasting” van de dualistische politieke cultuur dat een coalitie vier jaar lang kan bepalen wat er gebeurt.

Op Omroep Brabant las ik dat SP en PvdD oproepen om massaal naar het provinciehuis te komen aanstaande vrijdag, klik hier. Als dat niet lukt, kanmailen, bellen en faxen altijd nog, klik op het plaatje hieronder:

This Post Has 2 Comments

 1. natuurlijkmoet de ouwe rommel van essent verkocht worden, wees blij dat RWE nog wil betalen.
  Ze kopen in feite het recht om in Nederland vervuilde kolenstroom voor hunb thuismarkt op te wekken, dat mag hier wel en niet meer in Duitsland zelf.

  Het is toch begrijpelijk dat je als PS genegeerd wordt als je het fout hebt?

  Ook als de vergadering lang duurt, wil dat niet zeggen dat de kwaliteit van de argumenten beter wordt.

  Wat zijn eigenlijk de argumenten van se SP?

  – Onze energiebedrijven worden verkwanseld.
  Onze energie bedrijven zijn nu een puur commerciele activteit geworden en ze zijn vooral bezig met fossiele opwekking, dat is fout, want duurzame opwekking is beter en goedkoper. waar is eigenlijk het klimaatbeleid an de SP???

  – De miljarden die hiervoor worden betaald, worden teruggehaald bij de klanten.
  Dit is niet relevant, want die klanten hebben keus genoeg. Bovendien gaat het RWE niet om het terughalen van dat geld, maar om het slappe nederlandse milieuvbeleid, dze komen hier doen wat in duitsland niet meer mag, CO2 poroduceren en vervuilen.

  – De bevolking is tegen maar de politiek dendert door. Ze zijn nuts!

  Hoe kom je daar nu bij, heb je het aan de bevolking gevraagd?
  Hebben ze er over nagedacht, een referendum gehouden.
  De bevolkignis alleen blootgesteld aan de domme, niet onderbouwde propaganda van de SP.

  Waarom is de SP nu echt tegen?

 2. DeSP kan vel beter de oprichting van een volkse windmolen cooperatie steunen.
  Elke regio zijn eigen windpark, in bezit, en ontworpen door de omweonenden.

  Bovendien kunnen ze dan hun eigen stroom kopen zonder BTW en Energiebelasting te betalen.
  Zo kan de SP er aan bijdragen dat de staat minder geld krijgt en de achterban goedkopere stroom heeft.
  Zie het “zelfleveringsmodel”

  duurzameenergie.org/zelfleveringsmodel

  Waarom wachten we nog met duurzaam energiebedrijf oost brabant?

Geef een reactie