‘Homo’ als belediging

‘Homo’ als belediging

Ik heb er geen ervaring mee uitgemaakt te worden voor ‘vermeende hetero’. Niet gek in een voornamelijk heteroseksueel georiënteerde wereld.

Daar is het scheldwoord eerder ‘homo!’ dan ‘hetero!’. Een curieus bericht vandaag in de Osse editie van het Brabants Dagblad waar een Osse wethouder bij het tonpraoten ‘ervan werd bechuldigd homo te zijn’.

Het overkwam de Osse wethouder Jules Iding en die was niet echt blij:

Eigenlijk wil de Osse wethou­der Jules Iding niet op de ontstane commotie ingaan. Die eer gunt hij de heren tekstschrijvers annex uit­voerenden liever niet. Bovendien mocht hij de excuusbrief van het cabaretduo Dirk van den Bogaart en Paul Smeets – dat Iding afgelo­pen zaterdag tijdens het Concert Carnavalesk van de SCVO fors on­deruit haalde met uitlatingen over diens vermeende homoseksuali­teit – nog niet ontvangen. „Wan­neer een paar zieke geesten je wil­lens en wetens willen beschadi­gen, dan houdt ’t voor mij op. Dat hele stuk zaterdagavond over mij was nergens op gebaseerd. En ook al weet ik dat er binnen de SCVO mensen zijn die wél fatsoen ken­nen en dit soort schoftenstreken veroordelen, ik ben helemaal klaar met het Osse carnaval. Mij zien ze daar volgend jaar dus niet meer.”

Het zegt genoeg over de positie van homo’s in de maatschappij dat het nog steeds leuk is om mensen mee op de hak te nemen (want dat was de bedoeling, en dan moet je een negatieve eigenschap bedenken). En het is blijkbaar nog altijd een belediging om voor homo uitgemaakt te worden.  Nou snap ik best dat je je in je eer aangetast voelt als heteroman als dat gebeurt. Al je kansen bij de andere sekse in één klap verkeken. Je kan ook zenuwachtig worden als er écht iets aan de hand zou zijn.

Ik heb geen idee wat hier verder achter zit. Kinnesinne of SP-jennen? Hoe het ook zij, het blijft een vreemd verhaal om – zogenaamd grappig bedoeld – de homo-kaart te spelen om iemand te onderuit te halen. Het werkt blijkbaar nog altijd: het publiek geamuseerd, en de uitverkorene beledigd.

This Post Has One Comment

  1. Het blijft vreemd stil hierover -op het internet-. Alleen iets op een blog van een GL raadslid uit Oss. Of wordt iedereen pas weer wakker na ontvangst van het askruisje!?

Comments are closed.