Gaza – help de slachtoffers


Eén van de gevolgen van de oorlog in Gaza is dat er veel mensen met een lichamelijke handicap bijkomen. De Nederlandse stichting Kifaia helpt hen.

Eén van de gevolgen van een oorlog is dat er veel mensen met een lichamelijke handicap bijkomen. In Gaza is dat niet anders. De Nederlandse Stichting Kifaia is al jaren actief in Gaza om gehandicapte mensen te helpen. Anja Meulenbelt is één van de bestuursleden, ze stuurde me een actieflyer.

Medische noodhulp voor Gaza

De oorlog tegen Gaza is voorbij, tenminste, voor even. Voor veel mensen in Gaza komt veel ellende nu pas. Niet alleen rouwen ze om hun doden, er zijn onder de duizenden gewonden ook veel mensen die nu gehandicapt zijn en veel hulp nodig zullen hebben. Jullie weten dat ik voor Stichting Kifaia werk.

Wat we gaan doen: geld verzamelen, onder de titel Operation Humanity Gaza. Dat geld gaat naar de Israelische organisatie Physicians for Human Rights, die daar de nodige hulpgoederen voor koopt, en zij zorgen voor het transport naar Gaza. Ook zullen we er voor zorgen dat een deel van het geld in Gaza terecht komt, om meer mensen aan te stellen die het werk moeten gaan doen.

Dit is wat Khaled Abu Zaid, de directeur van het NCCR ons vertelde aan de telefoon:
‘De mensen hier zijn bedroefd, nerveus en totaal in shock. In elke familie zijn er wel doden te betreuren. Uit onze medische teams zijn twee mensen gedood, een dovenonderwijzer van 24 jaar en de chauffeur van ons team in het noorden. Onze kliniek in het midden van Gaza is volledig verwoest en een deel van onze medische onderzoeksapparatuur is verwoest door de aanvallen. Wij verwachten dat er 1000 gevallen van blijvende invaliditeit overblijven van de bijna 5000 gewonden. Deze mensen komen binnen 2 weken uit het ziekenhuis en hebben dan urgent hulp nodig. We hebben behoefte aan echt alles: verband, medicijnen, krukken, rolstoelen en ook psychologen die mensen moeten opvangen. We hebben nu besloten om met 10 andere organisaties deze enorme problemen samen te lijf te gaan.’

Voor je informatie nog: het NCCR is een organisatie met veel ervaring op het gebied van zorg voor gehandicapten, en is principieel onafhankelijk van overheid, of politieke of religieuze organisaties. Alle patienten worden geholpen.

Ik hoop dat je een financiële bijdrage wilt geven om de medische hulpverlening te kunnen starten. Als je geld overmaakt op giro 8207589 t.n.v. Stichting Kifaia, Amsterdam, dan zorgt Stichting Kifaia dat het goed terecht komt in het kader van Operation Humanity Gaza.

Kun je posters of flyers gebruiken, wil je in overleg iets opzetten om geld in te zamelen, heb je nog vragen, laat het mij weten. Voor meer informatie zie www.kifaia.nl of de weblog van Anja Meulenbelt: www.anjameulenbelt.nl.

Ik hoop op jullie steun,
met vriendelijks

Anja Meulenbelt

Geef een reactie