
Vandaag kwamen deze jongens de andere Chinese horeca in mijn straat verblijden met een optreden i.h.k.v. Chinees Nieuwjaar.
Chinees Nieuwjaar in Phnom Penh
Je ziet ze deze dagen door de hele stad rijden, al trommelend, van het ene Chinese bedrijf naar het andere. Ik ga ervan uit dat de boze geesten met de dansen en de muziek verjaagd worden en dat geluk wordt afgedwongen door het symbool van dit nieuwe Chinese jaar, de slang.
Het moet een vermoeiende aangelegenheid zijn voor de soms nog erg jonge jongens, zo in de brandende zon, en ze gaan maar door. Maar het zal ongetwijfeld ook wat opleveren denk ik zo. Geluk wordt afgekocht.
Ik heb eerst wat foto’s en films gemaakt vanaf mijn balkon, maar het duurde zo lang dat ik toch maar naar beneden ben gegaan voor wat betere plaatjes. Die spreken hopelijk voor zich, hieronder eerst wat bewegende beelden, daaronder de foto’s (erop klikken voor groter beeld, of daaronder de diavoorstelling die niet op elk apparaat afspeelt).
Jan van Velthoven
13 februari 2013Ron,
De twee belangrijkste dansen bij Chinees nieuwjaar zijn de Leeuwendans (
http://nl.wikipedia.org/wiki/Leeuwendans ) en de Drakendans ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Drakendans ). De Leeuwen hebben diverse verschijningsvormen. De langharige, zoals op jouw foto’s, staat voor jeugd en speelsheid. In China komen geen leeuwen voor. De chinese leeuw is dan ook een fabeldier, meer een soort draak, samengesteld uit diverse dieren. De leeuwendans begint inderdaad met het verjagen van boze geesten zoals jij veronderstelt, maar gaat daarna nog veel verder. Uiteindelijk is het belangrijkste element het zoeken naar een oplossing voor een raadsel of het overwinnen van een uitdaging. Wel iets voor CPN+ dus.
Ton de Coster
13 februari 2013Leuk nieuwjaarsfeest! En als bonus nog wat uitleg van Jan – wat wil een mens nog meer?