Chinees Nieuwjaar (2)

Gepubliceerd op 2 reacties 1 minuten leestijd 142 x bekeken

Chinese New Year

Blijkbaar had ik gisteren iets gemist tijdens de jaarvergadering van CPN+, maar vandaag kwamen deze jongens de andere Chinese horeca in mijn straat verblijden met een optreden.

Chinese New Year

Je ziet ze deze dagen door de hele stad rijden, al trommelend, van het ene Chinese bedrijf naar het andere. Ik ga ervan uit dat de boze geesten met de dansen en de muziek verjaagd worden en dat geluk wordt afgedwongen door het symbool van dit nieuwe Chinese jaar, de slang.


(video) Slangendans, gefilmd vanaf mijn balkon.

Het moet een vermoeiende aangelegenheid zijn voor de soms nog erg jonge jongens, zo in de brandende zon, en ze gaan maar door. Maar het zal ongetwijfeld ook wat opleveren denk ik zo. Geluk wordt afgekocht.

Ik heb eerst wat foto’s en films gemaakt vanaf mijn balkon, maar het duurde zo lang dat ik toch maar naar beneden ben gegaan voor wat betere plaatjes. Die spreken hopelijk voor zich, hieronder eerst wat bewegende beelden, daaronder de foto’s (erop klikken voor groter beeld, of daaronder de diavoorstelling die niet op elk apparaat afspeelt).


(video) Leeuwendans.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Commentaires
 • Jan van Velthoven
  13 februari 2013

  Ron,
  De twee belangrijkste dansen bij Chinees nieuwjaar zijn de Leeuwendans (
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Leeuwendans ) en de Drakendans ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Drakendans ). De Leeuwen hebben diverse verschijningsvormen. De langharige, zoals op jouw foto’s, staat voor jeugd en speelsheid. In China komen geen leeuwen voor. De chinese leeuw is dan ook een fabeldier, meer een soort draak, samengesteld uit diverse dieren. De leeuwendans begint inderdaad met het verjagen van boze geesten zoals jij veronderstelt, maar gaat daarna nog veel verder. Uiteindelijk is het belangrijkste element het zoeken naar een oplossing voor een raadsel of het overwinnen van een uitdaging. Wel iets voor CPN+ dus.

 • Ton de Coster
  13 februari 2013

  Leuk nieuwjaarsfeest! En als bonus nog wat uitleg van Jan – wat wil een mens nog meer?