Tja, ik weet het ook even niet. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil een nieuwe wet invoeren die een aantal wetten in één vernieuwde Dierenwet vangt. 23 Nederlandse dieren-beschermingsorganisaties starten nu een campagne voor betere dierenwet. Hun kritiek: Verburg’s wetsvoorstel gaat uit van productie, niet van het dier.

En dat is een waarheid als een koe, om maar eens bij het onderwerp te blijven. Voor beiden valt wat te zeggen. Meer heldere regelgeving door een aantal wetten te vervangen door één nieuwe hoeft helemaal niet slecht te zijn. Klik hier voor de uitleg van de minister van LNV aan de Tweede Kamer over haar plannen.

De dierenbeschermingsorganisaties (waaronder de Vegetariërsbond) hebben ook een punt, alleen het uitgangspunt is anders. Als het zo is (dan zou ik het wetsontwerp moeten bestuderen – en dat laat ik aan onze Kamerleden over) dat Verburg’s nieuwe wet erop gericht is nóg meer dieren in nóg meer stallen toe te staan, dan snap ik de kritiek wel. Daar zitten hier – op Rabobank, ZLTO en sommige boeren na – weinig mensen op te wachten.

De 23 dierenbeschermingsorganisaties hebben zelf ook een wet opgesteld, die nu ergens op het ministerie van LNV ineen bureaulade ligt. Klik hier voor meer informatie en de mogelijkheid om de petitie te ondertekenen. Als ik nog een uurtje over heb duik ik er in.

Geef een reactie