Lille - Rijsel - Vlaanderen - Frankrijk

Afgelopen weekeinde gebruikt om bij te tanken in Rijsel. Rijsel? In Nederland zijn we vergeten dat in Noord-Frankrijk nog niet zo lang geleden Nederlands (Vlaams) werd gesproken. Wij kennen de stad beter bij haar Franse naam: Lille. Twee musea bezocht, beiden buiten de stad.

Rijssel – Lille

Zowel Lille als Rijsel zijn afgeleid van ‘op het eiland’. Sur l’île en ter ijssel werden elk samengevoegd tot Lille en Rijsel. Mede door de Nederlandstalige geschiedenis heb ik de stad altijd al een keer willen bezoeken. Niet dat er op het eerste gezicht veel aan herinnert, je moet goed zoeken of je moet weten waar je moet kijken. Daarvoor waren de paar dagen te kort, temeer omdat de musea die we bezochten weer buiten de stad lagen.

Wat wel opvalt: veel Belgisch bier in de kroegen en frieten in puntzakken zoals bij onze zuiderburen. Lees hier meer over de geschiedenis van de Nederlandse taal in Frans Vlaanderen. Na lezing begrijp ik ook plots waar de uitdrukking Ch’ti vandaan komt die op veel café’s en friettenten staat. Hier gaat ook de beroemde Franse film Bienvenue chez les Ch’tis over (inclusief het taalmisverstand). Er is zelfs een portaal voor Fransen die Nederlands willen spreken, zie hier.

Culturele Hoofdstad van Europa

Rijsel heeft een enorme opleving gekregen tijdens en nadat de agglomeratie Culturele Hoofdstad van Europa was. De stad is opgepoetst, heeft zelfs een door Rem Koolhaas van bureau OMA ontworpen heel nieuw stadsdeel met HSL-station gekregen nabij het centrum (daarvan helaas geen foto’s). Het oude centrum met veel panden uit de Vlaamse Gouden Eeuw werd gerestaureerd. Opvallend aan de stad: veel baksteen en in die zin niet Frans aandoend.

La Piscine - Roubaix - Lille

LaM

Vooral het museum LaM in Villeneuve d’Ascq vond ik de moeite waard. Maar dat komt door de collectie hedendaags en moderne kunst. We zijn ook nog in La Piscine (Het Zwembad) in Roubaix geweest. Hiervan is vooral het gebouw – een zwembad dat in 1932 voltooid werd) interessant. Het interieur is grotendeels intact. De collectie, tja, daar moet je van houden. Veel klassieke beelden, niet echt mijn ding.

De stad profileert zich echt als een Noord-Europese stad, maar als je er loopt waan je soms in Zuid-Europa. Wat mij dan weer opviel (taaltic) dat in veel reclame-uitingen de c vervangen werd door een k. Of dat iets te maken heeft met het Vlaams verleden, geen idee. Ik ga zeker nog een keer terug om de stad beter te bekijken.

Een andere reden om Rijsel te bezoeken was natuurlijk ook dat een delegatie uit de provincie er onlangs was. Getuige het verslag was het zeker geen snoepreisje en had ik er stiekem wel bij willen zijn.

Rijssel – Lille, fotoset op www.flickr.com/ronvanzeeland.

Geef een reactie