Zwarte Piet: doe maar niet

Gepubliceerd op 0 reacties 1 minuten leestijd 175 x bekeken

Ik liep over de Nieuwe Binnenweg – de prettig multi-culturele straat die Delfshaven met het centrum verbindt – toen mijn aandacht getrokken werd door een versierde etalage van een kinderopvang. Ik zag niet één ‘traditionele Zwarte Piet, ik zag een etalage vol.

Mijn aandacht werd eerst getrokken door een reusachtige chocoladeletter S.

Ik liep door maar draaide meteen weer om. Zag ik het goed? In een etalage van BSO Kinderopvang in Delfshaven? Ik riep naar C.: “Moet je kijken wat ze hier gedaan hebben?!”, toen een donkere man boos antwoordde: “Dat kan toch niet? Hier in onze buurt!”.

Ik vind eigenlijk dat Zwarte Piet op deze manier helemaal nergens meer kan. Tegelijkertijd vind ik het van wel heel weinig invoelingsvermogen getuigen om deze karikatuur zo ten toon te spreiden in een buurt waar veel gekleurde mensen wonen. Om nog maar te zwijgen over de kinderen die BSO opvangt. Wat voor een signaal geeft BSO hiermee af? Poep aan de hele discussie?

BSO voert wel een antidiscriminatiebeleid, zo is te lezen in hun pedagogisch beleid:

BSO Delfshaven maakt geen onderscheid naar etnische achtergrond, sekse, seksuele geaardheid, leeftijd, handicaps en levensbeschouwing.

Vormen de kinderen die BSO opvangt een afspiegeling  van de buurt, of is het een wit eilandje in een veelkleurige omgeving? In elk geval, die man had gelijk. Ik hoop dat men het eigen beleid ter harte neemt en Zwarte Piet vervangen door iets dat onze buurt meer recht doet: veelkleurige Pieten bijvoorbeeld.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.