Zout: Gerard van Maasakkers

Al zo vaak had ik me voorgenomen om naar politiek café Zout in Oss te gaan. Omdat ik mijn zondag niet altijd vol wil proppen en het altijd op dezelfde dag als de grote familiekoffieochtend valt, kwam het er nooit van. Vandaag was Gerard van Maasakkers hoofdgast. Dus toch maar gegaan. Alleen jammer dat de volle batterijen thuis lagen en de lege in de camera.

foto: Diana Broeders

De reputatie van Zout was al bekend en ik wist dat het druk bezocht zou worden. Dat we moesten staan, was dan ook onze eigen schuld, we kwamen vijf minuten voor aanvang binnen. Zonder pauze werd een gevarieerd programma afgewerkt. Om te beginnen de politieke actualiteit: de opheffing van Lith als zelfstandige gemeente (aan tafel werd even geregeld dat Oss de bruid Lith kreeg). Lees hier al het verslag op brabantsdagblad.nl. Een leuke column door Wouter ter Haar (Brabants Dagblad Oss) en een nog leukere column door Theo van Duren (nooit van deze droogkloot gehoord, maar leuk was-ie) wisselden samen met een koor (mwâh) de serieuze onderwerpen af.

Tuur ElzingaNaast Lith, was dat een discussie over de rol van de vakbonden met onder andere SP-senator Tuur Elzinga. Wie zegt er dat er geen leuke mensen (mannen) bij de SP zitten? Ook een discussie over de thuiszorg en na een quiz tussen twee voetballers van TOP (echt mennekes nog als je ze zo ziet – oftwel wat word ik oud) dan eindelijk de hoofdgast Gerard van Maasakkers.

Gezien de soms moeizame verhouding van de SP ten opzichte van de emancipatie van de homoseksuele medemens, koesterde ik geen verwachtingen hieromtrent. Maar ziedaar, de eerste helft van het interview door vader en zoon Steenbakkers ging alléén maar over Gerards homoseksualiteit. Wel erg dat je dan als homoseksuele zanger ook een mening moet hebben over het niet beboeten van seks n de buitenlucht. Maar vooruit, het onderwerp werd ook niet geschuwd.

Toen werd er gerefereerd aan een homostel dat uit Amsterdam moest vertrekken en weer in Brabant woonde moest ik toch even aan onszelf denken. Ze hadden hier toch niet ons verhaal een beetje veranderd? Na afloop ben ik naar Gerard toegegaan en heb mezelf voorgesteld. Ik bewonder zijn muziek al heel wat jaren en heb misschien al eerder geschreven dat in Rotterdam zijn muziek wel eens tot heimwee naar Brabant leidde. Afijn, komt de presentator naar ons toe en zegt tegen Gerard “En hier hebben we dan de Amsterdammer waar ik het over had!”.

En zo komt voor de tweede keer in een week onze Rotterdamse geschiedenis weer naar boven. Maar goed, Zout was een leuke ervaring, afwisselende onderwerpen en heel onderhoudend. En een kort optreden van Gerard van Maasakkers is ook nooit weg natuurlijk.

This Post Has One Comment

  1. Ben tikkie jaloers :-)) Vaste prik hier bij het zondags ontbijt, muziek van Gerard van Maasakkers. Goed om ons zevental wat besef van hun wortels mee te geven. Althans dat hopen we dan. De jongsten zingen inmiddels mee:-))

    Groetjes, Monique

Geef een reactie