Weer vragen over kolencentrales

Omdat ik niet tevreden was met de antwoorden van Gedeputeerde Staten (GS) op onze vragen over steenkoolgestookte energiecentrales, heb ik vandaag (ook namens de Brabantse Partij) aanvullende vragen gesteld aan GS.

De eerder gestelde vragen + antwoorden hier, op de brabant-pagina. Het persbericht bij de vragen:

SP ONTEVREDEN MET GS-ANTWOORDEN KOLENCENTRALES

SP-statenlid Ron van Zeeland is niet tevreden met de antwoorden van Gedeputeerde Staten (GS) op eerdere vragen van de SP en de Brabantse Partij over steenkoolgestookte energiecentrales in Antwerpen en Geertruidenberg.

Ron van Zeeland: “Uit het antwoord blijkt dat het college van GS wel de onrust onder inwoners van West-Brabant erkent, maar vervolgens verzuimt te zeggen wat men er aan gaat doen. Verder gaan GS geheel voorbij aan de kern van onze vragen, namelijk de cumulatie van uitstoot en overlast.”

This Post Has 3 Comments

 1. ja, dat krijg je als je tegen windmolens in het brabantse land bent, kolencentrales. Voor de eigenaren van die kolencentrales, dat is GS zelf, is het voordeliger als er nog meer kolencentrales gebouwd worden, dat brengt tot 2015 meer geld in het laatje, omdat CO2 uitstoot tot die tijd gratis is. Daarna kost het geld, waardoor kolenstroom flink duurder gaat worden.
  Toch is nu nog investeren in een kolencentrale zeer onverstandig, omdat tijdens de levensduur van die kolencentrale, duurzame energie goedkoper zal worden, en kolenstroom onverkoopbaar.
  Nu al is een windpark van gelijk vermogen even duur om te bouwen, en… wind is gratis.

  Maar helaas. brabantse provincialen, ook van de SP, willen geen windmolens in het brabantse land, dom dom dom. Nu is er geen alternatief.

  Als er nu een grote groep brabanders was die bij GS op de stoep stonden met de eis “wij willen in ons brabant 300 windmolens, want wij willen onze eigen duurzame energie!”
  Dan zouden die kolencentrales een stuk moeilijker te motiveren zijn. Maar de provincie heeft zich laten verleiden door de “natuur en milieu” organisaties. Het brabantse land is nu effectief versnipperd. Daardoor is er nu geen goede planologische mogelijkheid meer over om de noodzakelijke windmolens mooi in het landschap te ontwerpen.
  Zie het ontwerp voor Brabant op het windparken wiki http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki
  daar staan windpark ontwerpen voor 491 windmolens, dat is 1.5 keer zo groot als die kolencentrale

  Als we willen, als de SP wil, is die kolencentrale niet nodiig. Maar brabanders willen geen windmolens, dus krijgen ze kolencentrlales. We roepen die kolen-rommel zelf over ons af. En dat hoeft niet, als we windmolens willen.
  Ga dat eerst maar eens regelen.

 2. Oh ja, de SP wil wellicht windmolens op zee? Goed, dat moet ook, en op het land.
  Helaas is de noordzee van Rijkswaterstaat, en dat werkt niet voor onze democratie. Daarom zegt minister Cramer dat het eenvoudiger is windmolens op het land te bouwen dan in de noordzee.
  Bovendien is de techniek nog niet zo ver dat windmolens op zee al echt betrouwbaar zijn.
  Daarom moeten we nu beginnen. Een stiekem groepje ambtenaren is al bezig te bedenken waar op het land wel windmolens moeten komen, dat doen ze omdat wij brabanders windmolens zo lang mogelijk tegen houden.
  Zie het Nationaal Plan Van Aanpak Windenergie.
  http://www.volkskrantblog.nl/bericht/191362

 3. als het in de zomer is? dan kan het ook wel eens slecht weer zijn is het dan ook in andere landen???? zij jij me dat uitleggen ????

Geef een reactie