Vreemde verkiezingen

Gepubliceerd op 0 reacties 2 minuten leestijd 196 x bekeken


Vreemde verkiezingen gisteren. Tóch nog een aanmerkelijk lagere opkomst dan de vorige EP-verkiezingen. En ik vermoed dat wij als SP door een deel van de kiezers tot de gevestigde partijen gerekend worden. Of het moet zijn dat onze traditionele achterban is thuisgebleven, en een deel is gewoon gevallen voor de PVV-taal.

In dat laatste geval hebben we zelf natuurlijk een steek laten vallen en voor een gedeelte hoef je dan ook niet rauwig te zijn dat de PVV de anti-islamstemmen krijgt. Toch hebben we t.o.v. de vorige Europese verkiezingen wat gewonnen, maar veel te weinig om de winst bij de laatste provinciale en landelijke verkiezingen vast te houden.

Opvallend vond ik dat we op veel plaatsen véél wonnen (waar we soms ook al groot waren). Opvallend ook dat bijvoorbeeld GroenLinks in Rotterdam (waar de partij in het college van B&W slecht presteert) behoorlijk groeit. De kiezers zijn niet zo dom als waarvoor ze door sommigen gehouden werden. Zij die wél opkwamen stemden ook voor Europa of tegen Europa.

De eurofielen waren het duidelijkst aanwezig bij GroenLinks en D66. De sceptici bij PVV, SP, CU/SGP en PvdD. De laatste deed het ook erg goed. De eurosceptici hebben bij elkaar duidelijk meer stemmen gekregen dan de uitgesproken voorstanders (11 om 6 zetels).

De partijen die onder druk van de duidelijke partijen gingen draaikonten hebben bijna allemaal fors verloren. Dat zegt genoeg. Ik denk dat de vervroegde kamerverkiezingen waar Wilders het over had, maar ten dele deze uitslag verklaren. Maar de toekomst zal het leren.

Het is afwachten of de kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen ook weer net zo slim zijn als nu, en partijen afrekenen op lokaal beleid.

In Den Bosch is de uitslag nog altijd niet bekend (althans niet op nos.nl/europakiest). En Veerle Slegers van de Tilburgse SP kan trots zijn: de megamall is weggestemd. Consequent gedrag en een goede campagne is beloond.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.