Voortschrijdend inzicht?

Wat is dat toch met die oud-CDA-bewindslieden? Zijn ze geen minister meer, krijgen ze plots andere inzichten. Of het is het zodat ze nu wél vrijuit kunnen spreken en als minister niet? Cees Veerman (oud-minister van Landbouw) zegt vandaag dat hij het zó niet bedoeld heeft met de megastallen. Minister Verburg spreekt hem tegen:

Veerman vindt de megastal ontsierend
 
Voormalig Landbouw­minister Cees Veerman vindt dat megastallen een plaats moeten krij­gen in gebieden met industriële productie. „Dat soort grote eenhe­den hoort niet in het landschap. Die ontsieren, het is ook slecht voor het imago van de sector”, zegt Veerman gisteravond in het televisieprogramma Zembla. Volgens de CDA-topman zijn na de varkenspest (1997) landbouwge­bieden aangewezen waar bedrij­ven de ruimte krijgen zich te ont­wikkelen, om de boer een goed in­komen te laten verdienen. „Dit is nooit de bedoeling geweest van die regeling. De overheid zou op het gebied van ruimtelijke orde­ning kunnen zeggen: ‘Dat willen we niet’.”

In totaal zijn er nu 75 plannen be­kend voor een megastal, ook wel varkensflat genoemd. In onder meer Grubbenvorst verzetten om­wonenden zich tegen de komst van een bedrijf met 1,3 miljoen kip­pen, ze vrezen dat fijnstof vrij­komt bij het bedrijf. Ze wendden zich al tot politiek Den Haag, maar verantwoordelijk minister Gerda Verburg (Land­bouw, CDA) vindt dat het Rijk zich niet met deze discussie hoeft te bemoeien.

Geef een reactie