In de Verenigde Staten van Amerika is verandering op til. Niet alleen mogen mensen met hiv binnenkort waarschijnlijk vrij in- en uitreizen, ook gaan steeds meer stemmen op om het huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht.

In dat kader is het filmpje wel heel mooi en voor mensen met gevoelige traanbuizen een echte tear jerker. Onderstaand bericht las ik op gk.nl:

Onverwachte steun voor homo-trouwrechten

De tegenstanders van het in Californië opengestelde huwelijk hebben een gevoelige klap moeten incasseren. Een van hun bekendste medestanders, de burgemeester van San Diego, is 180 graden om en is nu voorstander van het in de staat opengestelde huwelijk.

Aanleiding voor de ommezwaai is het feit dat een van de dochters van burgemeester Jerry Sanders heeft gezegd lesbisch te zijn en graag te willen trouwen.

Sanders had aangekondigd een veto te zullen uitspreken over een door de gemeenteraad uitgesproken support voor het opengestelde huwelijk. Onverwacht hield de Republikein echter een persconferentie. Daarin kondigde hij aan zijn mening volledig te herzien. “Ik heb altijd gezegd dat een partnerschap voor homoparen voldoende is en ze het huwelijk niet nodig hebben.”

“Van dat standpunt ben ik afgeweken. Ik kan niet aanvaarden dat mensen, enkel en alleen vanwege hun seksuele geaardheid rechten en geluk moet worden onthouden die we anderen wel gunnen”, aldus een zeer geëmotioneerde Sanders die in zijn verklaring verwees naar zijn dochter. “Nieuwe tijden brengen nieuwe inzichten. Dat zullen we moeten accepteren.”

Nu nog een nieuwe president en dan is het gebakken. Alhoewel… George Bush jr. schijnt een beter beleid aangaande hiv- en aidsbestrijding gevoerd te hebben dan de veel geprezen Bill Clinton. Lees dit maar eens:

Voor de tegenstanders van Bush is het even slikken: het goede nieuws is voor een belangrijk deel aan hem te danken. De opheffing van het verbod zit verpakt in de vernieuwing van het ‘President’s Emergency Plan for Aids Relief’ (PEPFAR). Dit noodplan stamt uit 2003, toen Bush het Congres vroeg om vijftien miljard dollar voor een periode van vijf jaar, voor de strijd tegen aids, malaria en tuberculose in en buiten de VS. Bush werd zo met afstand de actiefste antiaidspresident.

En het was Bush die in 2007 een verdubbeling van het budget voorstelde. Hij kreeg steun en waardering van alle partijen en betrokkenen – zeldzaam in Washington. In de uiteindelijke verlenging van PEPFAR is zelfs vijftig miljard beschikbaar gesteld, met name voor Afrika.

Klik hier voor het hele artikel op volkskrant.nl: ‘Bush blijft voorop gaan in de strijd tegen aids‘. Hier zullen links en rechts wel wat meningen lichtjes herzien worden. Op dit onderdeel toch zeker.

Eerder stelde Jan de Wit (SP, Tweede Kamer) al vragen over de inreisbeperkingen, lees het op sp.nl, klik hier.

Geef een reactie