Interessant bericht vandaag in de Vlaamse krant De Morgen. Turkije steekt haar nek uit met het moderniseren van heilige islamteksten. Omdat een moslimland dit nu doet, kan het een golfbeweging teweegbrengen in de islamitische wereld.

In de Nederlandse kranten was ik het nog niet tegengekomen. Een wat bredere kijk op het land dan het opgeheven hoofddoekverbod op universiteiten.

Veel vrouwonvriendelijke gezegden die nu in de hadith staan worden geschrapt of gewijzigd. Uitspraken worden in hun context bekeken en opnieuw naar de huidige maatstaven geformuleerd. Allemaal wat te abstract? Hieronder een citaat uit het artikel en hier het interessante artikel.

‘De beste vrouwen zijn als schapen’, ‘Als een vrouw haar man niet behaagt zoekt ze best een plek in de hel’ en ‘Het gebed is ongeldig wanneer een ezel of een vrouw voorbijloopt’ zijn gezegden uit de 1400 jaar oude hadith die de Turkse geleerden van het Ankara Hadith Project schrappen, meldt Turkije-expert Fadi Hakura, verbonden aan het Londense Royal Institute of International Affairs. Andere worden aangevuld met commentaar waardoor een enge letterlijke interpretatie onmogelijk wordt.

This Post Has 2 Comments

  1. Hoi, interessant dit: Heb net een gesprek gehad met een Marokkaanse moslima die wekelijks bijeenkomsten houdt met moslimvrouwen van de 1e en 2e generatie. Thema’s zijn opvoeding, relaties tussen mannen en vrouwen, omgaan met Nederlanders, etc. De gesprekken zijn in het Arabisch omdat deze vooral oudere vrouwen het Nederlands ondanks taallessen nooit meer goed zullen gaan beheersen. Als Nederlands de voertaal zou zijn, zouden de vrouwen niet komen. Met het Arabisch als brugtaal legt Bouchra de vrouwen uit dat ze hun dochters best met mannelijke klasgenoten een huiswerkopdracht kunnen laten doen. Dat het niet acceptabel is, ook niet vanuit de Koran, dat mannen hun vrouwen slaan of meerdere vrouwen nemen. Volgens haar is er veel onduidelijkheid bij moslims in Nederland omdat er zoveel verschil is tussen de imams en hun visie op de Koran en de Hadith. Volgens mij hebben we hier meer vrouwen als Bouchra nodig. En hadden de Nederlandse kranten, die nou vooral kritiekloos het Wilders-gebrul een podium bieden, dit bericht serieus moeten nemen.

  2. Er zijn heel veel dingen gekoppeld aan het geloof terwijl die niks met het geloof te maken hebben.
    In de beleving van veel mensen zijn cultuur en geloof nauw met elkaar verweven en kan zo het beeld ontstaan dat bepaalde culturele tradities gebaseerd zijn op of gesanctioneerd door het geloof. De islam is juist een religie die openheid en verlichting heeft gebracht.

    Tegenwoordig zie je dat door het cultuur-denken de islam in een verkeerd daglicht wordt gesteld. Ik maak me zorgen omdat mensen niet de moeite nemen om de islam beter te bestuderen en leren kennen. Er zijn zelf moslims die niet zoveel weten over de Islam. Dit betekent dat we meer moeten gaan zoeken naar een aansluiting bij de islamitische identiteit om processen van bewustwording en mentaliteitsverandering in gang te zetten. Veel misstanden die niet alleen maatschappelijke participatie, maar ook individuele ontplooiing, van (onder meer) moslimmeisjes en-vrouwen in de weg kunnen staan, komen voort uit culturele tradities.

    De islam heeft gevraagd om de vrouwem met respect te behandelen en ook een aantal taak te vervullen in de maatschappij.

    Bijvoorbeeld: de eerste vrouw van de profeet was een zakenvrouw. Toen het oorlog was, hebben heel veel vrouwen de gewonden geholpen. als het gaat over taboes; heel veel onderwerpen worden gezien als taboes, en niemand mag er over praten. Het is vanuit islamitische oogpunt heel normal om openlijk over taboes te praten. Het taboe is ontstaan uit de cultuur.

Geef een reactie