Dat de luchtmeetstations geen overbodige luxe zijn voor West-Brabant bewijzen de antworoden van minister Cramer op vragen van SP-Tweede Kamerlid Hugo Polderman. Het duurde 5 kwartier voordat de Nederlandse autoriteiten gewaarschuwd werden.

Dit is op bndestem.nl te lezen:

Alarm over gifwolk faalde

De Belgische alarmering bij de ontsnapping van de gifwolk na een stroomstoring bij Esso in Antwerpen op 2 september heeft totaal gefaald.

Pas vijf kwartier nadat de gifstoffen vrijkwamen (13.18 uur) kregen de alarmcentrale in Tilburg, en de burgemeester van Woensdrecht, de melding uit België.

Dat zijn keiharde conclusies uit het antwoord van Milieuminister Jacqueline Kramer op Kamervragen van de SP. De minister kondigt een gesprek aan met de Belgen. “Schokkende conclusies”, vindt SP-Kamerlid Hugo Polderman. “Net als de reactie van Esso dat het bedrijf door de stroomuitval ernstig gehinderd was in de communicatie naar buiten”, reageert de Roosendaler. “Nooit van mobiele telefoons gehoord?”

De stroomstoring bij Esso in Antwerpen leidde op 2 september om 12.00 uur tot het laten ontsnappen van 70 kilo waterstofsulfide (H2S), rotte-eierengeur, en 1200 kilo benzeen. Uit onderzoek blijkt dat de ontsnapte hoeveelheden niet giftig waren, enkel voor (soms forse) overlast zorgden. Door de harde wind regende het binnen 15 minuten klachten over braken, misselijkheid en onwel voelen uit de gemeente Woensdrecht en vervolgens grote delen van West-Brabant tot aan Moerdijk en Dordrecht toe.

Esso verweert zich door te zeggen dat het bedrijf pas na een half uur wist hoeveel en wat via de veiligheidskleppen was geloosd. Feit is dat de Belgische veiligheids- en hulpdiensten niet door Esso maar door omliggende bedrijven zijn gealarmeerd.

Volgens internationale verplichtingen hadden Esso en vervolgens de Belgische alarmcentrales zowel de gemeente Woensdrecht, de alarmcentrale in Tilburg en de nationale alarmcentrale in Den Haag direct moeten waarschuwen. Nu tastte iedereen die eventueel maatregelen had kunnen treffen volledig in het duister.

Esso Antwerpen onderzoekt wat het bedrijf kan doen bij calamiteiten om overlast te voorkomen en hoe de communicatie verbeterd kan worden. Burgemeester Marcel Fränzel wil nu niet reageren. De gemeente houdt morgen een persconferentie, waarin zij haar visie op het gebeuren toelicht.

Geef een reactie