Opmerkelijk nieuws gisteren: twee tegenpolen in de Tweede Kamer gaan samenwerken om de zondagsopening van winkels aan banden te leggen. Niet dat ze samen een meerderheid hebben, maar opvallend is het wel.

Dagblad Trouw gaat in op een ander aspect van de opmerkelijke samenwerking. Namelijk het feit dat SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies samenwerking heeft gezocht met een vrouw (Sharon Gesthuizen). Een stille revolutie binnen de partij waar mannenbroeders de dienst uitmaken:

De allergrootste verrassing is echter dat de mannenbroeder Van der Vlies zo direct de samenwerking heeft gezocht met een vrouwelijke collega. Voor alle andere Kamerleden is dat de gewoonste zaak van de wereld, maar niet voor de voorman van een partij die vrouwen uit het openbare ambt weert. De vrouw mag wel lid zijn en meespreken in vergaderingen, maar zij heeft geen stemrecht en mag de partij niet vertegenwoordigen.

Ook al is het niet het oogmerk van Van der Vlies een signaal aan zijn partij af te geven haar vrouwenstandpunt te moderniseren, het is moeilijk zijn optreden anders te verstaan. Dat betekent de tweede grote doorbraak in de SGP, nadat de partij twee weken geleden al besloot de aanduiding ’theocratie’ voor haar politieke ideaal in de ban te doen. De partij poogde al veel langer duidelijk te maken dat zij de parlementaire democratie volledig accepteert, maar zij heeft toch steeds misverstanden opgeroepen, na 11/9 culminerend in de scheldnaam ‘Hollandse Taliban’.

Lees hier de complete analyse in Trouw. En op sp.nl is meer over het voorstel te lezen (waar het uiteindelijk om te doen is).

Geef een reactie