Ik maak het niet meer mee als Statenlid, maar kort nadat Reiling weer beboet is voor een overtreding, is eindelijk het onderzoek afgerond en komt het bedrijf voor de rechter.

Reiling gedaagd

Zojuist werd bekend dat het intensieve onderzoek dat na de inval in 2010 plaatsvond resulteert in een rechtszaak tegen de afvalverwerker. Maar toeval of niet, afgelopen weken werd ik om nog twee redenen benaderd door inwoners van Sterksel over hetzelfde bedrijf.

Allereerst is het bedrijf onlangs weer beboet voor een illegale afvalwaterlozing. En het patroon herhaalt zich: de bedrijfsleiding is zich van geen kwaad bewust, dit keer lag het aan aan smeltende sneeuw. Maar een oplettende inwoner heeft gezien dat een afvoerpijp uitkwam in de sloot. Ik ben geen getuige, maar het zou me niks verbazen.

Veel triester is het andere bericht dat ik doorkreeg van omwonenden. Zij zijn indertijd lid geworden van de SP, mede door de acties rond dat bedrijf. Op een partijbijeenkomst in maart jongstleden werd op een vraag naar het nut van mestvergisters tussen neus en lippen meegedeeld dat Reiling voor ongeveer € 100 miljoen subsidie kreeg voor zo’n installatie en dat dit al een geruime tijd bekend was op het provinciehuis. Maar niet bij de bewoners die nu weer achter de feiten aanlopen.

Wat hen zeer steekt en pijn doet is dat na de hoorzittingen door Provinciale Staten het onderzoek naar Reiling Sterksel – dat de SP-fractie aanvankelijk voortzette na mijn vertrek uit de Staten – heeft gestaakt en dat ze na driekwart jaar aan het lijntje gehouden te zijn de mededeling over de mestvergister hoorden van de SP-Gedeputeerde. En men kon niets meer voor de omwonenden betekenen.

Dat de omwonenden met deze hardleerse overtreder niet gerust zijn in nog meer mogelijk overlastgevende of ongezonde activiteiten in hun achtertuin is meer dan begrijpelijk.

Buitenstaander

Helaas ben ik niet meer in de positie van volksvertegenwoordiger, dus kan ik alleen nog maar via dit blog wat naar buiten brengen. Het laat me niet koud, ik vind het zuur, vooral voor de omwonenden. Die dreigen nu het vertrouwen in de politiek kwijt te raken. Voor mezelf overheerst de opluchting dat ik – hoe erg het voor de bewoners is – geen verantwoording meer draag voor deze gang van zaken. Maar echt gemakkelijk voelt het niet.

Hopelijk heeft het Openbaar Ministerie de zaakjes op orde en is het jarenlange en intensieve onderzoek niet voor niets geweest. Zie Omroep Brabant voor het bericht over de aankomende rechtszaak. Dan komt Reiling Sterksel binnenkort ook nog voor de rechter wegens het ongeval waarbij drie medewerkers het leven lieten.

Klik hier voor het dossier Reiling op dit weblog.

Geef een reactie