Het stormpje over de SP Roze & LHBTIQ is op dit blog wat geluwd, tijd voor een nadere beschouwing. De storm is echter nog niet gaan liggen.
Kritiek op SP na Baltic Pride rally
Ik heb op dit blog, maar ook langs andere kanalen heel wat reacties gehad over het debat in Felix Meritis afgelopen zaterdag. De meeste reageerders vinden het niet zo gemakkelijk te verteren dat sommige SP-ers zo nonchhalant omgaan met het onderwerp homoseksualiteit. En dan zeg ik het netjes.
Een beetje sneu vind ik het voor het gemeenteraadslid, dat geen fijn weekeinde beleefde. Maar ter verdediging van de organisatie moet ik zeggen dat de mogelijkheid is aangereikt om met de debatleider (moi) contact op te nemen om beter beslagen ten ijs te komen. Daar is geen gebruik van gemaakt.
Ook vind ik dat van een doorgewinterd politicus/ca verwacht mag worden dat men in een debat op onverwachte vragen een antwoord kan geven. In gemeenteraadsdebatten gaat de discussie ook wel eens een andere kant op. Daar komt bij dat Amsterdam als geen andere Nederlandse gemeente een heel duidelijk en ook ruimer dan gemiddeld aanwezige roze gemeenschap herbergt. Met alle leuke, maar ook minder leuke kanten van dien. Dus een vreemd verschijnsel kan het voor een SP-fractie in de hoofdstad niet zijn.
Dat die fractie in de afgelopen jaren andere afwegingen heeft gemaakt en ervoor heeft gekozen zich steeds maar aan te sluiten bij initiatieven van andere partijen vind ik jammer. Potten en flikkers zijn ten slotte ook kiezers. En als ik conservatief schat heb ik het al gauw over 1 miljoen mensen in Nederland.
SP & LHBTIQ nog geen gelukkig huwelijk
Ik kan alleen maar hopen dat door het onhandige optreden tijdens het debat, er in de partij discussie op gang komt. Steeds meer mensen zien in dat het zó niet langer acceptabel is. We zullen wel nooit GroenLinks of D66 de loef af steken op dit gebied, maar nu lijkt het af en toe wel of we liever de competitie met de ChristenUnie aangaan. Wie is de minst homovriendelijke partij van het land?
Inmiddels heeft de SP de Surinaamse gemeenschap ontdekt. Harry van Bommel krijgt de ruimte om in de grote steden speciale avonden te organiseren. Rood richt zich speciaal op jongeren en ook voor ouderen organiseerde de SP in het verleden aparte bijeenkomsten. Als het over de roze doelgroep gaat hoor ik maar al te vaak ‘Moet dat nou per sé weer apart?’.
Het antwoord is natuurlijk nee. Niet altijd. Maar soms wel. Voor veel hetero’s, zeker in mijn partij, is het lastig voor te stellen hoe leuk het kan zijn om af en toe eens onder elkaar te zijn en niet op te hoeven letten of je opvalt. En soms moet de politiek een antwoord bedenken over een probleem dat een specifieke groep aangaat. Dan is apart even handiger.
Ik ben natuurlijk een ouwe roze zeurpiet aan het worden. Mensen zouden eens de indruk kunnnen krijgen dat ik het alleen maar over homo’s heb. Het woord cliëntalisme viel al in een reactie die ik per e-mail kreeg. Wel typisch dat je zoiets nooit hoort als wij mensen uit de zorg organiseren om hun eigen arbeidsomstandigheden te laten verbeteren middels een actie. Of als Rood weer eens (terecht) een eis heeft over iets wat jongeren aangaat.
Het liefst zie ik dat elke partijvertegenwoordiger in staat is om hierover zonder blikken of blozen op een goed onderbouwde manier het woord kan voeren. Ik ben realist genoeg om te denken dat er altijd homo’s en lesbo’s nodig zijn die ook opkomen voor hun eigen rechten. Zowel binnen als buiten mijn partij. En die roze SP-ers doen dan ook gewoon hun eigen werk als volksvertegenwoordiger of actievoerder voor een beter milieu of betaalbare woningen.