Radio 5

luister rechtstreeks naar Radio 5

Toen het nog een doelgroepenzender was, luisterde ik nog wel eens naar Radio 5. Politieke partijen, alle etnische minderheden die ons land rijk is en ook de holebi’s (die toen nog potten en flikkers heetten) hadden een eigen plekje in deze uithoek van radioland.

Het station heeft een tijdje een andere naam gehad, is naar de middengolf verbannen, maar door het steeds snellere internet kan iedereen het station ontvangen.

Toen ik laatst voor trava.nl een mediatip moest bedenken zocht ik in de programmagids en ik kwam er achter dat de hele programmering weer eens omgegooid was. Tot voor kort luisterde ik voor het nieuws en ‘het Oog’ naar Radio 1 en vooral op zondag naar Radio 2. Maar sinds ik Radio 5 als mediatip op trava.nl heb gezet, gaat er eigenlijk geen dag voorbij of ik luister ernaar. Het is eigenlijk een verschrikkelijk gezellige zender geworden. Soms een beetje oubollig, maar ik luister er met heel veel plezier naar. Waarom eigenlijk?

Vooral de programmering op werkdagen overdag is gericht op de doelgroep van 40 jaar en ouder. Veel praatjes afgewisseld met plaatjes. En wat voor plaatjes. Veel Nederlands-, Frans- en Duitstalige muziek. Heel veel vergeten muziek. Vooral Henk Mouwe in de ochtend is voor mij puur jeugdsentiment. Omroep Max heeft deze voormalige NCRV-omroeper weer naar Hilversum gehaald. Ook Jeanne Kooijmans is goed terecht gekomen. Alleen de weekendprogrammering is niet zo´n aanrader. Tenzij je houdt van de programma´s van de EO (Muzikale Fruitmand), RKK en andere religieus geïnspireerde programma´s.

De zender straalt een rust uit. Geen herrie, zoals bij Radio 2 tegenwoordig nog wel eens het geval is. Het kan ook aan mij liggen. Langzaamaan worden meer mensen jonger dan ik. Ook de muziek verandert. En ik ben niet meer zo flexibel als vroeger. Als jongere vrienden tegenwoordig praten over de nieuwste clip van die en die, dan heb ik geen idee waar ze het over hebben. Ik heb dan ook niet de hele dag bij wijze van muzikaal behang TMF of MTV aanstaan. Zo ben ik dus verworden tot een vreselijk ouderwetse bal, op muzikaal gebied dan.

Niet dat ik het erg vind. Doe mij maar de muziek van Radio 5, of van De Sandwich op zondagochtend op Radio 2. Ook luister ik graag naar Het Circus Jeroen Bosch, met veel Nederlandstalige kwaliteitsmuziek en kleinkunst. 

Geef een reactie