Kunst van Richard Serra, een commerciële kermis en de obelisk op de Place de la Concorde. Een zootje ongeregeld op één van de belangrijkste pleinen van Parijs, aan de voet van de Champs Elysees.

In het kader van ‘dit moet je ook gezien hebben’ zijn we via de Tuilerieën en de Place de la Concorde naar de Chams Elysees gegaan. De Tuilerieën is een groot park. Ga je van daaruit naar de Place de la Concorde dan zie je de foto hierboven. Naast het moderne kunstwerk van Richard Serra is aan weerszijden (hier niet te zien) een klassiek ogend wit beeld geplaatst. Een heel mooi contrast.

Richard Serra is bekend van zijn monumentale werken gemaakt van cortenstaal (roestkleur). Kijk of loop je door het kunstwerk heen, dan zou je het gigantische plein met zijn duizenden jaren oude obelisk (ooit gestolen uit Egypte) moeten zien. Maar wat zien we? Een giga-reuzenrad en een serie toeristische pannekoekenhuisjes.

Daarom hier nog maar eens fier de obelisk, volgens de reisgids 3.300 jaar oud. Daarachter begint de Champs Elysees met aan het einde de Arc de Triomphe, de triomfboog waar de Franse overwinningen op staan afgebeeld. Op 2 december (en toen waren wij er) wordt de Arc in de ondergaande zon verlicht. De zonsondergang hebben we niet meegemaakt, maar voor het eerst scheen de zon deze dag wél.


De Arc de Triomphe

En omdat we ook de Notre-Dame (Onze Lieve Vrouwe) niet mochten overslaan zijn we via de Pont Noeuf (Brug Negen) de Seine overgestoken en naar de kerk gewandeld. De kerk die overigens ternauwernood aan de sloop is ontsnapt, zo leerde ons de reisgids. De kerk was in de negentiende eeuw verkocht aan een schroothandelaar.


De Pont Noeuf


De Notre-Dame

Geef een reactie